Home made tahini… De ce am pregatit tahini de casa? Pentru comfort food-ul meu secret. In diminetile de vara, ma rasfat cu o cafea de orz cu tahini. Am nevoie de gustul acela puternic, cu accente amare, de cafea intensa, densa. 2 linguri mari de orzo, 1-2 linguri de tahini, foarte putina apa calda, amestec foarte bine cu o lingurita, pana obtin o crema onctuoasa, omogena. Amestec si, invariabil, ma gandesc la vara… Ma gandesc la mare… Ma gandesc la lumina… Ma gandesc la noi si ii multumesc lui Dumnezeu ca suntem sanatosi… Ca suntem impreuna… Adaug apa, putin cate putin. Cafeaua este fierbinte, cu o crema densa la suprafata… O miros… O savurez… Mmmmmm… Uneori adaug cuburi de gheata, alteori o beau asa, fierbinte. Comfort drink… Comfort morning… Love…
In mod normal, tahini nu este raw. Semintele se prajesc putin, pana devin aurii. Pasta mea de susan, pregatita in casa, este insa cruda/raw, pentru ca nu am copt semintele de susan inainte. Rezultatul? O pasta gustoasa, cu gust mai puternic, foarte sanatoasa. Pregatita in casa, pasta de susan este mai consistenta, mai densa, mai texturata. Dar gustul? Minunat. Puternic. Usor amarui. Tahiniul din magazine este obtinut din seminte fara coaja, pentru a asigura consistenta cremoasa cu care ne-am obisnuit.
Ieri, uitandu-ma la borcanul nou nout de orzo si oftand ca nu am tahini, mi-am luat inima in dinti si am pregatit o prima transa de pasta de susan. Reteta extrem de simpla, dar eu am sarit intentionat peste pasul cu prajitul semintelor, pentru a vedea cum este tahini raw: 330 g seminte de susan crude, 90 ml ulei de masline, amestecate foarte bine in blender. Stiam eu ce stiam :) Aveam de ceva timp in minte o tarta no bake si cu acest prilej am experimentat. Am mixat migdale, miere de rapita, cu un strop de sare si putin ulei de struguri pentru a obtine blatul. Am amestecat tahiniul raw cu cafea orzo, putina apa rece si putin ulei de struguri si am mixat. Am obtinut astfel umplutura tartei, un mix caramelos (ca un fudge) cu gust interesant de cafea de orz si susan. Foarte densa. Sanatoasa.
Si uite asa, de la comfort drink, am ajuns la comfort food. De ce comfort foodul meu de vara este tahini si orzo? Nu stiu. De ce nu inghetata sau o tarta lejera cu lamaie? Nu stiu. Dar atat de mult imi place, incat nu as renunta la aceasta placere nevinovata :)
Voi ce comfort food aveti? Ce mancare sau bautura va face sa va relaxati, sa asociati gustul ei cu linistea si armonia in familie, cu dimineti calme, cu dragostea, cu vara?
 
 
 

Tarta cu tahini si cafea de orzo – no bake

Ingrediente

Blat

  • 160 g Migdale crude (macinate)
  • 2 lg Miere de rapita
  • 1 lg Ulei de struguri
  • putina sare de Himalaya

Fudge de tahini

  • 270 g Tahini (pasta de susan)
  • 1lg Ulei de struguri
  • 2-3 lg Sirop artar (sau miere)
  • 2-3 lg Apa filtrata
  • 3 lg cafea de orz

Mod de preparare

1. Amestecam toate ingredientele pana obtinem un mix cu aspect faramicios. Punem amestecul de migdale in formele de tarte si presam bine. Pastram tartele la frigider pana pregatim fudge-ul de tahini.
2. Amestecam cafeaua de orz cu apa, apoi adaugam tahini, uleiul de struguri si mierea, amestecam pana obtinem o compozitie cu aspect de caramea/fudge. Punem fudge-ul in tavile de tarta, peste blat. Pastram la frigider.
3. Servim tarta simpla sau cu fructe.

Nota

Am obtinut 4 tarte cu diametrul de 10 cm.

 
Susanul este un superaliment, fiind foarte bogat in calciu si vitamina E. Dr. Oz ne informeaza ca susanul ne echilibreaza natural hormonii si o  lingura de susan pe saptamana ar reduce riscul de cancer la san.  Cristela ne recomanda cura de susan pentru a trata deficientele de calciu: in fiecare dimineata 1 lingura de susan rasnit, amestecat cu miere si cateva picaturi de suc de lamaie, 20 de zile pe luna, timp de  3 luni de zile. Cristela ne recomanda susanul „pentru ca este o sursa exceptionala de calciu, fier, magneziu, vitamina B, de acizi grasi esentiali, vitamina E, fitoestrogeni cu rol antioxidant si proprietati anticancer. Nutrientii din aceste seminte sunt cel mai bine absorbiti daca sunt consumate rasnite (altfel organismul nu le digera, le elimina asa cum au fost ingerate) si crude (prin incalzire se distrug grasimile sanatoase nesaturate)”.
Tot superaliment este si uleiul de struguri obtinut prin presare la rece, foarte bogat in flavonoizi si vitamina E, vitamina F, zinc, cupru, seleniu. Foarte laudate sunt procianidinele din uleiul de struguri, agenti anti-imbatranire de 50 de ori mai puternice decat vitamina E si de 20 de ori mai puternice decat vitamina C (sursa aici).
Pofta buna :) O vara frumoasa, delicioasa si sanatoasa!
 
 
Nu-i asa ca va plac florile pe care mi le-a adus ieri sotul meu? :) xoxo