Ingrediente:
o pulpa de miel, bine spalata si stearsa cu hartie absorbanta1/2 capatana de usturoi, curatata, cateii taiati felii subtiri + frunzulitele a 2-3 ramurele de rozmarin + 1-2 lg ulei de masline
o mana de crengute de rozmarin (o parte se pun pe miel, o parte se calesc langa masline si ansoa)
100 g masline negre + 4-5 fileuri de ansoa + un pahar vin alb
ulei de masline
6-7 cartofi (de dimensiune medie), taiati in 4
2-3 morcovi, taiati bucati de aprox 2 cm
3-4 cepe mici, taiate in 4
1 capatana de usturoi, desfacuta in catei, fara a fi curatata
ulei de masline
cateva crengute de maioran verde
Fleur de sel + piper proaspat macinat
Amestecam feliile de usturoi, frunzulite de rozmarin si ulei de masline. Cu ajutorul unui cutit ascutit facem mici taieturi in pulpa de miel; introducem in crestaturi felii de usturoi si rozmarin.
Incingem cuptorul la 220 grade C.
Intr-un vas de fonta (cu capac) incalzim ulei de masline, apoi punem pulpa de miel, pana prinde culoare, intorcand-o pe toate partile. Scoatem pulpa de miel pe o farfurie. In uleiul incins adaugam cateva crengute de rozmarin, ansoa si maslinele. Amestecam putin, pana fileurile de ansoa se „dezintegreaza”. Punem din nou pulpa de miel in vasul de fonta, presaram cu fleur de sel si piper proaspat macinat, putin ulei de masline. punem crengutele de rozmarin deasupra. Turnam vinul in vas. acoperim cu capac si transferam vasul in cuptorul incins, aprox 45 minute.
Dupa 45 minute luam capacul, stropim mielul cu sos din tava (luam cu lingura), apoi il mai lasam la copt intre 30 si 45 minute (in functie de cat de bine facut il doriti).
Intre timp, ametecam cartofii, morcovii, ceapa si usturoiul, presaram cu maioran verde, ulei de masline, sare si piper. Punem in tava jumatate pahar de apa. Acoperim vasul cu un capac sau folie de staniol. Punem la cuptor, in acelasi timp cu mielul, sub tava in care se afla mielul. Dupa 30 minute luam capacul/folia si lasam legumele in cotinuare in cuptor, intre 20 – 30 minute. Amestecam din cand in cand. Acoperim cu o folie de aluminiu daca devin maronii prea repede.
Cand mielul este gata, scoatem vasul de fonta din cuptor, transferam mielul pe o tava si il acoperim cu staniol. Punem vasul cu sos, pe foc, adaugam putina apa si lasam la foc iute, pana scade usor, amestecand pana dizolvam orice urme de depuneri din vas. Luam maslinele, strecuram sosul prin sita, pasand si usturoiul.
Servim mielul cu legumele cu maioran, presarate cu maioran proaspat si pilaf de quinoa. Delicios!
yummmm! Ce pofta de miel mi s-a facut….. Chiar ma gandeam sa fac legume la cuptor weekendul asta. :)
Ancutza, ce surprizaaaaa :) Minunate legumele la cuptor, simple, cu salsa de masline verzi (masline, patrunjel, suc de lamaie, ulei de masline, eentual usturoi si ceapa verde, in blender… Yummi :)
Te pup!
xoxo
Ce bunaciune ai facut tu aici D, ti-a iesit perfectly roasted mielul! iar legumele cred ca au fost o nebunie combinate cu sucul de la carne, mmmm, ce pofta imi faci tu mie :))
Intr-adevar, a fost bun, bun de tot. Picture perfect, ca nu-mi venea sa-l tai :D
Iubita Delicioasa, iar am o intrebare off topic sau post, cum vrei :) , unde gasesti tu aceste superbe pulpe de miel ? Ca sa pot reproduce ‘modelul’ am nevoie de materia prima :)! Copiii mei au batut si un record la mancat costite de miel, asta se intampla intr un restaurantel in varf de munte in Creta, tinut de o ….frantuzoaica maritata cu un grec! Chiar unde mergeti in Grecia?
Draga mea Alina,
Pulpa de miel din imagine este primita de la sora mea :) Au taiat mielul socrii ei si, stiind ca suntem mari iubitori de carne de miel, mi-a adus cadou o minune de pulpa. De obicei cumpar miel de la metro (nu cred ca e romanesc; nu au mereu) sau de la bacaniile arabesti. Problema la bacaniile arabesti este ca de obicei o cresteaza f tare si o „ung” cu un soi de marinada iute, care mie nu-mi prea place. Trebuie sa insist sa fie cum vreau eu. Daca pulpa are peste 1,7 kg, atunci e OK. Poti sa o impanezi cu usturoi, sa o freci cu jumatate de lamaie si cu ulei de masline si sa o lasi in frigider peste noapte. Devine si mai frageda (daca ai dubii) :)
Faina Creta! Grecii stiu sa pregateasca mielul, dar daca are si accente frantuzesti… Nebunie :)
Anul acesta „experimentam” Mykonos. N-am mai fost pana acum. Sunt foarte curioasa :)
Pupici
xoxo
Ahaaaa, ma temeam ca gata cu carnurile :) E exact unul din felurile favorite. La greci imi place mielul ala cu paste orzo si feta pe deasupra, l-am si facut de cateva ori. Aveti grija prin Grecia, sa nu opriti la vreun colt de drum sa va intoarceti acasa cu acelasi suvenir ca noi.
Cred ca si noi o sa repetam in toamna Kassandra, petrecere faina.
bun bun :) suna excelent!
Mmmm, miel cu feta si orzo… Ce bunatati! Este o nebunie bucataria greceasca. Eu o simt ca mancare de vacanta :) Am cautat povestirea despre suvenir si n-am gasit-o. Imi trimiti un link, te rog. Sa fiu pregatita… :)
Multumesc :) O zi frumoasa!
A, suvenirul e animalutzul gasit in drum ca in rest nu am mai apucat sa luam mai nimic, era ca o guma semi-amaruie.
Mie sa imi zici de unde iau levantica sa stea bine in ghiveci (ca sa nu mai scriu si la subiectul ala). E favorita mea, de pe unde am luat nu a rezistat, s-a uscat.
gluma nu guma, scuze.
Ha ha ha! Ma si gandeam ce animalut ati gasit de era ca o guma semi amaruie :D
Levantica mea e in gradina, direct in pamant. Am avut vreo 2 in ghiveci, dar nu au rezistat. Cred ca s-ar putea sa fie urmatoarele cauze: plantele erau prea „batrane”, aveau deja flori si aratau cam lemnoase; erau bolnavioare (pamantul in care au stat la primarie era dezastru, l-am schimbat, dar era prea tarziu… Nu prea stiu de unde sa iei levantica rezistenta si frumoasa pentru ghiveci, din pacate.
O zi frumoasa
Am gasit in msterdam anul trecut, dar iaca nu luai, mai incercam. multamim la fel si voua :)
Bai scriu cu animala de picioare si scriu pe langa, deci era vorba de Amsterdam si la fel si voua adica o zi/seara frumoasa. Mii de scuze :D
:D :D :D