Tot citind carti, site uri si bloguri despre nutritie si alimentatie sanatoasa, in cautarea unor raspunsuri logice si a unor teorii neinversunate, am observat frecventa ridicata a retetelor de green smoothie, dar tot nu intelegeam de ce ar trebui sa beau un smoothie cu o culoare nu tocmai placuta… De ce e bun pentru mine? Verdele e frumos, dar parca nu e atat de apetisant in pahar…
Am incercat si cateva retete, dar gustul a fost prea puternic si neplacut, experientele culminand cu un suc de grau verde comandat la un mic dejun foarte chic la Paris. Vai, ce gust ingrozitor! Stiu ca e faimoasa cura de suc de grau verde, ca a generat vindecari miraculoase, dar cum treci peste gustul acesta oribil? Initial am crezut ca este stricat. Ospatarul fitosului restaurant ne-a adus un pahar minuscul/shot de suc de grau verde si ni l-a servit cu un gest afectat. Licoarea verde mirosea a fan proaspat cosit. Ok, fain, miroase a fan. Ar trebui sa fie ok… Pot sa fac asta. Pot sa il beau. Noroc ca am luat doar o gura mica, precauta, pentru ca nu stiu cum as fi reusit sa scap elegant de lichidul gretos. Arghhhh… Cand am inceput sa citesc cartea Green for life, scrisa de Victoria Boutenko, am avut o revelatie. Efectiv, nu am mai putut sa o las din mana. Totul avea o explicatie atat de simpla, atat de usor de inteles, si totusi atat de profunda. Pornind de la studiul alimentatiei cimpanzeilor, scriitoarea face cateva schimbari majore in alimentatia ei si in foarte scurt timp observa imbunatatiri majore ale sanatatii ei si a familiei ei. De mentionat ca toti membrii familiei sale aveau un trecut foarte tulbure in privinta sanatatii, cu operatii nenumarate, alergii etc. Practic, introducerea smothiurilor verzi in alimentatie a revolutionat starea sanatatii ei.
Cateva dintre ideile pe care le dezvolta in carte, idei care m-au entuziasmat atat de tare, incat acum le studiez si le aprofundez pe fiecare in parte:
♥ Smoothiuri verzi, cat mai des, nu doar la micul dejun, pentru a putea asimila toti nutrientii din verdeturi. Se pare ca pentru a asimila aceste minuni ale naturii, ar trebui sa „rumegam” verdeata pana la stadiul de crema fina. Sa fim seriosi, cine mesteca atat de mult si atat de bine o salata, patrunjelul, spanacul sau frunzele de kale? Ei bine, odata transformate in smoothie (un suc dens), toate bunatatile sunt digerate rapid si usor de organism. ♥ Clorofila are puterea de a vindeca ♥ Fibrele ajuta la eliminarea rapida si completa a substantelor toxice din organism. Surse de fibre? Plante cu frunze foarte verzi, seminte de in si chia, dar proaspat macinate etc.
♥ Superalimentele care aduc un aport important de anti oxidanti si alte substante miraculoase, de exemplu macca, spirulina, chlorela, chia, canepa etc. Pot fi adaugate in smoothiuri fara probleme.
♥ Utilizarea unei mari varietati de frunze verzi. Cu cat mai verzi, cu atat mai bine. Cu cat verdele e mai intens, cu atat mai bine. Cu cat mai organice, cu atat mai bine, si tot asa…
♥ Ph ul alimentelor. O notiune pe care o ignoram inainte. Se pare ca mult mai important decat numaratul caloriilor este verificarea ph ului alimentelor. Dr Warburg, laureat al premiului Nobel pentru cercetarile sale privind cancerul, a ajuns la concluzia ca o celula care nu respira corect fermenteaza, rezultand un ph scazut, deci acid, la nivel celular, creand premizele necesare aparitiei si dezvoltarii celulelor canceroase. Prin urmare, trebuie sa ne „alcalinizam”. Cum? Prin aceste smoothiuri verzi, dar nu numai. Se pare ca orice imbratisare, pupicii unui copil, mangaiatul unui animal drag, admirarea unei raze de soare, toate aceste clipe de fericire, atat de simple, dar atat de puternice, ne alcalinizeaza organismul. Organismul nostru devine bazic prin fericire.
♥ Acidul gastric. O problema pe care eu o ignoram complet. Acest acid faciliteaza digestia, distruge potentiale microorganisme periculoase, ajuta la digerarea proteinelor mari. Nedigerate, aceste particule trec in sange si pot favoriza aparitia alergiilor. Se pare ca lipsa sau prezenta in cantitati insuficiente a acidului gastric este o problema mult prea frecventa si ignorata. Consumul de smoothiuri verzi regleaza cantitatea de acid gastric.
Acum, pe deplin convinsa de beneficiile acestor power green smoothiuri, am pus la lucru blenderul vita mix si le introducem treptat in alimentatia noastra, respectand sfaturile Victoriei Boutenko: ♥ am inceput cu smoothiuri verzi indulcite natural cu banane, mere, portocale
♥ am adaugat superalimente, printre care seminte de susan, seminte de in si chia, macca, ghimbir, canepa, spirulina, chlorella etc
♥ variem verdeata: spanac, kale, patrunjel, salata foarte verde, ruccola, frunze de morcovi, frunze de telina etc
♥ il savuram incet, pe indelete Surpriza? Procedand astfel, smoothiurile verzi sunt absolut delicioase! Dragoste la prima inghititura :) In acest fel, in timp, Victoria ne spune ca organismul va cere smoothiuri din ce in ce mai puternice si mai verzi, ajungand chiar la a tolera sucul de grau. Ea chiar spune ca il savureaza cu mare placere acum, desi la inceput a avut aproape aceeasi reactie ca mine :). Hm, sa vina si clipa aceea magica, clipa cand voi savura un suc de grau verde cu o placere nemarginita :) Ce am observat la numai cateva zile? Tenul e mai luminos, tranzitul intestinal mai bun, parca organismul incepe sa refuze cafeaua, fara de care pana acum m-as fi tavalit de durere din cauza nesuferitelor migrene, parca am mai multa energie si forta. Sunt foarte incantata de aceasta carte si v-o recomand cu mare drag. Acum sa va prezint 2 smoothiuri perfecte pentru toata familia, inclusiv pentru micuta mea Lady S: smoothie verde cu banane si mere & smoothie verde cu portocale si catina. Uite asa am descoperit o modalitate delicioasa de a include si catina in alimentatie :) Uraaaa! Bine ai venit, minunata sursa de vitamina C. :)
Smoothie verde
Ingrediente
Smoothie verde cu banane si mere
- 3 banane
- 4 mere medii
- 3-4 maini de spanac verde
- 4 lingurite de seminte de in
- 2 lingurite de seminte de canepa
- 4 linguri seminte de susan
- 2-3 pahare cu apa rece, filtrata
Smoothie verde cu portocale si catina
- 2 banane
- 1 portocala
- 2 mandarine (cu pulpa cu tot, am indepartat doar coaja)
- 3 maini de spanac verde
- 2 linguri catina cu miere
- 3 linguri seminte de canepa
- 4 linguri seminte de in
- 4 linguri seminte susan
- apa plata, aprox 3 pahare
Mod de preparare
1. | Am mixat totul foarte bine in blender, apoi le-am savurat. Aprox 4 portii. |
Deci ai reusit pana la urma sa treci bariera green smoothiurilor :) ! Eu cat ma pregatesc tot nu reusesc , macar o incercare sa fac … Dar puterea exemplului :) ….
Sunt curioasa de mutrita micutei si de comentariile sarcastice sau nu :) ale barbateilor foodie :)?!
Kisses for everybody !
Super idee! Deși cred că va fi imposibil să-l conving pe hubby să bea așa ceva. :)
Draga Alina, eu am facut greseala sa incep cu smoothiuri „grele” si de aceea nu le suportam. Unde mai pui ca sucul de grau verde mi-a pus capac :) Dar daca incepi cu smoothiuri mai dulci, ca cele din reteta, sigur vor fi pe placul tau si vei trece peste bariera „culoare”.
Baietii au fost initial socati de culoare, disperati de prezenta spanacului langa banane, dar au incercat :) Reactia? Sa imi faci in fiecare zi, mami :) Pupicei xoxoxo
Bariera de culoare, nu-i asa? I know the feeling :) Te pup, Anca
Si eu beau cat de des pot sucuri verzi. Chiar si iarna incerc sa fac din patrunjel, spanac, frunze de gulii sau de ridichi. Spre surprinderea mea, nu-s asa groazanice cum m-as fi asteptat. Cu banana sunt chiar foarte bune :). Eu am baut suc de grau si nu mi s-a parut deloc rau. Are o dulceata usor gretoasa, daca bei prea mult, insa eu l-as putea tolera. Chiar ma gandesc sa cresc iarba ca sa fac suc :). Ce-i drept, bausem deja sucuri verzi si probabil m-am mai obisnuit cu gustul, asa cum zici tu ca se intampla.
Arata tare bine!pupici
Bravo, Andreea! Deci acesta e secretul frumusetii tale… :)
Da, in privinta sucului de grau, cred ca a ajutat mult faptul ca erai obisnuita cu smoothiurile verzi. Eu am plantat in germinator grau, am obtinut plantutele, am luat aparatul special, am pregatit o data, dar m-am oprit. Sa vedem cum evolueaza gustul dupa ceva saptamani de smoothie :)
Offff… de cand asteptam asemenea retete! Eram disperata sa incerc asa ceva, dar nu nimeream nicicum combinatiile potrivite. Mai ales ca am maaaare neoie de o detoxifiere. Am sa incarc cat de curand retetele. Daca mai descoperi o combinatie, abia astept sa o vad. Multumesc.
Ma bucur ca te tenteaza smoothiurile. Sigur voi posta si alte retete. Problema va fi ca toate vor arata la fel :) Mai mult sau mai putin verzi :) Cu drag
Am sa incerc si eu ….dar nu stiu daca o sa-mi iasa… :)
Sanatate curata :) Arata tare bine!
Curat sanatate! :)
Alimentele raw sunt cele mai bune si sanatoase..iar acest suc este un izvor de energie.
Delicioasa mea draga,
Nu stiu cum se face, dar tot cu ajutorul casutei tale am inceput sa fac cupcakes & muffins pentru prima data. Iar acum, prinzandu-ma febra smoothieurilor dupa achizitionarea unui blender, ma intorc, ca la inceput, la tine.
Abia astept retete noi de smothieuri, ca sa mai diversific si eu. Momentan am combinat mai multe fructe si mai putine legume intr-un smoothie, dar documentandu-ma mai bine am vazut ca trebuie sa fac odata si pasul asta, sa prepar smothieuri verzi.
Musai de mers acum la piata si sa ma aprovizionez cu toate frunzele verzi pe care le vad.
Cu drag si recunostinta,
Raluca
Draga mea Raluca, te felicit pentru hotararea de a incerca sa diversifici smoothiurile. Acum e cel mai bun moment, cu toate bunatatile pe care le aduce primavara :) Voi mai posta retete de smoothiuri verzi, doar ca ma „incurca” fotografia… Toate sunt atat de…verzi :D
Ma bucur ca mi-ai scris,
Te imbratisez cu drag
am incercat la tine sa vad daca gasesc o reteta fara banana, in aproape 2saptamani m-am scarbit de ea… am sa incerc cu mar si portocala, poate-i uit gustul. frunzele nu ma deranjeaza, cat gustul bananei :D
Aa :) poti incerca mango in loc de banana :) sau orice alt fruct e pe gustul tau. Banana face smoothiul mai usor de „inghitit” pentru majoritatea oamenilor, dar o poti inlocui foarte usor cu fructe de sezon. Cu atat mai mult ca iti place gustul frunzelor verzi :) sau lasi caju la inmuiat peste noapte si pui o mana de caju la blenduit pentru a fi smoothiul mai cremos. :) Spor la smoothiuri sanatoase
eu am auzit si citit de sucul bio de grau numit Avemar care, se prepara instant din pulberea sterila pusa in pliculete elegante si tinuta la rece in lada frigorifica, la fel de bun ca sucul obtinut in casa prin germinator si care e util pers f ocupate si cu dare de mana… nu-i ieftin ! o doza aproape 300 lei dar e contraindicat celor cu gastrita, reflux gastro-esafagian etc….