Azi baietelul meu mi-a atras atentia ca nu merg corect. „Mami, nu mergi bine!” M-am blocat putin, m-am uitat fix la el… „Poftim?” „Da, nu mergi bine… Femeile insarcinate trebuie sa mearga asa.” Ei si acum imaginati-va un ingeras blond si haios, care-si impinge burtica in fata si se curbeaza de spate, impingand cu manutele in spate in dreptul taliei, apoi face cativa pasi de ratusca, leganandu-se usor de pe un picior pe altul, mandru foc… Am incercat din greu sa fiu serioasa si sa urmez instructiunile, dar nu m-am putut abtine si am izbucnit in ras. L-am pupat de l-am albit, desi el tot nu intelegea de ce nu vreau sa merg cum trebuie, bineinteles, fiind foarte serios si ingrijorat :) I-am explicat ca mersul de ratusca vine de la sine, dupa ceva timp, cand burticuta creste din ce in ce mai mult. Dragul de el ♥ Da, burtica incepe sa creasca usor, usor… Incepe sa devina evident ca sunt insarcinata :)
Haideti sa va prezint primul meu experiment cu merisoare, o prajitura upside down cu merisoare si kefir. Merisoarele au fost surprinzatoare la gust, undeva intre acrisor si amarui, dar delicioase. Prajitura se pregateste foarte usor si ne-a placut sa o servim calda, cu inghetata de vanilie. Ma gandesc sa incerc si cu prune, poate un praf de scortisoara… Ce ziceti?
50 g unt nesarat, taiat cubulete
300 g zahar
350 g merisoare
200 g faina + 1 lgt praf de copt + un praf de sare + 1/4 lgt bicarbonat de soda
2 oua
200 ml kefir
75 ml ulei vegetal
Incinge cuptorul la 180 grade C. Pe aragaz, la foc mediu, topim untul intr-un vas cu peretii grosi, care poate fi introdus ulterior in cuptor. Eu am folosit o tigaie cu diametrul de aproximativ 30 cm, o tigaie din fonta careia i-am scos manerul :) Este mai grea, e adevarat, dar imi place mult sa o folosesc pentru prajituri intoarse/upside down si tarte tatin. Adaugam 150 g zahar peste untul topit, presarandu-l cat mai uniform, apoi lasam la foc mic/mediu, fara sa amestecam, pana se caramelizeaza usor zaharul. Atentie sa nu se arda. Adaugam merisoarele, cat mai uniform, apoi luam vasul de pe foc.
Amestecam intr-un vas faina cernuta, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt vas amestecam ouale, 150 g zahar, kefirul si uleiul. Adaugam amestecul lichid peste faina si mixam bine, apoi turnam aluatul peste merisoare.
Coacem prajitura in cuptorul incins, aprox 30 minute.
O lasam sa se raceasca 5 minute, apoi punem deasupra o farfurie mare si o rasturnam.
Delicioasa prajitura cu merisoare, servita cu inghetata de vanilie sau frisca.
Pofta buna!
imi plac merisoareleeeeeee…tare mult si nu gasesc !
Arata de minune! Chiar mi-au sticlit ochii vazand-o, gandindu-ma in primul moment ca am citit ‘viitorul’ pentru cutia de merisoare ce sade frumusel pe terasa. Acum, in al doilea moment ma gandesc ca o sa le transform in ceva smoothie, doar fiindca fiul meu cel mofturos nu gusta prajiturile cu fructe, iar tatal lui e prea putin pe acasa zilele astea; si imi e groaza ca iar ajung sa manac singura ditamai prajitura – nu ca nu mi-ar placea… dar uneori e mai bine sa te pastrezi intelept :)
… si imi lasa gura apa vazand fotografia cu merisoarele astea frumoase in tigaie. Delicios cadru!
Ce bine ca mai ai merisoare… Eu am luat doar cateva pentru „testare”, apoi nu am mai gasit. Ai dreptate, greu sa te lupti singura cu o prajitura :) Trebuie intariri :) Te pup, Anki!
Coco, nici eu nu am mai gasit :( Tot caut, tot caut…
Cat de aratoasa e!!! cum zice Anki.. mi-au sticlit ochii vazand-o!!
e prima oara cind vad un upside down cu merisoare,suna si arat mirific!:)dar si cu prune e bun,garantat!:)cit si cu ananas sau mere…din experienta mea!:)
Antonina, multumesc draga mea :) Pupici
Multumesc, Alison :) Incerc sigur si cu prune si voi scotoci si blogul tau dupa un upside down cu mere :) M-am pornit :) Pupici!
Mmmmm ce buna e! Si eu as vrea sa gasesc merisoare proaspete… Pana atunci folosesc din alea uscate.
O zi frumoasa si calma iti doresc.
Brandusa, sunt delicioase si merisoarele uscate… Nici eu nu am mai gasit merisoare proaspete. Dar, cine stie ce surprize mai apar? :)