200 g linte rosie + 350 ml apa
50 g coriandru verde (coditele separate de frunze; frunzele taiate marunt) + 1 ceapa mica + 40 g ghimbir curatat de coaja + 3 catei de usturoi, curatati + 2-3 ardei iute chilli
1 1/2 lgt boabe de mustar
4 lg de ulei de floarea soarelui
1 1/2 lgt coriandru macinat + 1 lgt chimen macinat + 1/2 lgt turmeric + 1/4 lgt paprika dulce + 4 frunze de Keffir lime (in reteta originala sunt 10 frunze de curry, dar chiar in acea zi am ramas fara ele :))
300 g rosii proaspete, decojite, taiate marunt + 2 lg zahar + 1/4 lgt fenugreek
150 g iaurt + 75 g castraveti, taiat marunt + 1 1/2 lg ulei de masline
70 g unt nesarat + 1 1/2 lgt suc de limeta (lamaie verde)
sare
Se spala foarte bine lintea sub jet de apa rece. Se lasa in apa rece (350 ml) timp de 30 minute.
Intr-un blender se amesteca si se transforma in pasta urmatoarele ingrediente: coditele de coriandru, ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute.
Se incinge pe foc un vas de fonta, se adauga semintele de mustar. Cand incep sa „sara”, se adauga amestecul de mai sus (coriandru&co) si uleiul de floarea soarelui. Se lasa 10 minute la foc mic, amestecand. Se adauga mirodeniile macinate (coriandru + chimen + turmeric + paprika + frunze de keffir lime) si se amesteca in continuare (tot la foc mic), timp de 5 minute.
Se adauga lintea + apa in care a stat 30 minute, apoi rosiile, zaharul, bobitele de fenugreek si sare. Se acopera si se lasa la foc mic aprox 30 minute, pana lintea este bine facuta.
Se pregateste sosul de castraveti : se amesteca iaurtul, castravetii, uleiul de masline si sarea.
Peste linte se adauga untul, sucul de lime si coriandrul verde. Se asezoneaza. Se serveste cu sosul de castraveti & iaurt, presarat cu frunze de coriandru verde.
Plenty este absolut superba, pe dinauntru si pe dinafara, are un ‘touch’ bun dar cum zici…retele cer timp si un raft spicy bine aprovizionat…
Mi s-au parut surprinzatoare asociatiile de mirodenii, cartofii dulci cu boabe de coriandru sunt o nebunie parfumata ! Am mai incercat si salata de linte cu rosii uscate, dar am muncit trei ore pentru un bol care a disparut in trei minute-).
Mi-ai transmis inspiratia ta, poate mai incerc ceva!
O dupamasa cum altfel decat delicioasa-) iti doresc,
Alina
Si mie imi place la nebunie :) Mai incercam retete si schimbam pareri… Din cealalta carte, The Cookbook, am incercat puiul cu za’ater, o nebunie. Si cheese cake, zilele trecute. Abia astept sa-mi recuperez camera foto de la reparat sa refac cheese cake-ul. Am sa incerc si eu lintea cu rosii uscate; cred ca e delicioasa.
Multumesc pentru urari :) O dupa amiaza minunata si…delicioasa :)
Eu ador lintea,si o gatesc foarte des, am descoperit-o in Istanbul,pana atunci nu mai mancasem niciodata :) Cand am mancat prima mea „mercimek çorbasi” m-am indragostit iremediabil de linte.Reteta ta suna minunat, cu toate aromele atat de dragi mie…Sper sa am timp sa o incerc in viitorul apropiat, e deja pe lista de „must do”.Pupici ! :*:*:*:*:*
Incantata ca-ti place <3 Si eu am multe bunatati de pe blogul tau in plan :)
Pupici
eu m-am imprietenit un pic de tot cu lintea, inca mai tatonez terenul, ideea e insa ca asociata cu diverse condimente chiar devine delicioasa. te felicit ca ai avut rabdare pentru reteta, mai ales daca a si iesit asa cum trebuie! pozele arata oricum foarte apetisant!
Multumesc :)
Si mie imi place acum lintea, mai ales cu multe mirodenii, dar acum 2-3 ani nici nu suportam sa o vad… Pana am descoperit o carte cu super foto si una dintre foto era o minune de supa de linte rosie, frumoasa si colorata. Am incercat, bune am facut :) Omul cat traieste…invata :)))