Voi cum alegeti o reteta? Ce va atrage mai mult? Titlul, ingredientele, fotografia, autorul? Pentru mine e importanta fotografia si chimia pe care o simt cand citesc ingredientele. Aleg cu ochii. Citesc reteta si cumva stiu daca o las neschimbata sau ce as modifica. Rareori dau gres.
Zilele trecute eram pe instagram, infinite scroll, cand am vazut postarea Dianei Morisey si a fost dragoste la prima vedere. Ce culori! Ce ingrediente! Wow! Obsesie instantanee!
A doua zi, cine-mi citeste gandurile? Sotul cumpara o minunatie de dovleac si cateva rodii. Salvie, rozmarin si cimbru lamaios am inca in gradina. Toamna blanda nu le-a doborat.
Plantele mele aromatice din gradina imi aduc infinita bucurie. Am cumparat majoritatea rasadurilor la un targ de la USAMV Bucuresti, in primavara. Absolut minunate, de la tarhon, la cimbru lamaios, rozmarin, salvie, cimbrisor de gradina, lavanda, dafin, busuioc de nenumarate tipuri si cate si mai cate. In plus, in gradina am borago (limba mielului) si isop, rasaduri cumparate de la Legumim. Daca isi gaseste locul potrivit, borago revine an de an din semnitele ce cad pe pamant. Florile sunt perfecte pentru bauturi fermentate si limonade. Ah, abia le astept. Isopul creste in tufe viguroase, asemanatoare lavandei. Florile albastre au un gust placut, si , de obicei, le folosesc pentru decor cocktailuri, desi anul viitor voi experimenta mai mult.
Salvia cu magnificele ei flori albastre si frunzele verzi-argintii, catifelate la atingere este o incantare. O folosesc totusi destul de rar in bucatarie, la gatit. Mi se pare ca are un gust foarte puternic, prea puternic pentru a putea fi folosita asa, verde, simpla, in salate. Retete preferate cu salvie: scalopini de pui sau curcan cu prosciutto si salvie, sau alaturi de carne de porc/vita/carnati, iar ca legume, de dovleac. Infuzia de salvie este un deliciu. Dupa taiere, prefer sa o pastrez congelata, nu dehidratata. Spal frunzele, le usuc bine pe prosop de hartie, apoi le congelez in portii mici, cat folosesc la o utilizare. Le mai congelez si in forme de cuburi de gheata, taiate marunt si „inecate” in ulei de masline. Aroma se pastreaza foarte bine. Pur si simplu adaug cuburile in mancare si gata, magia functioneaza.
Dintre toate plantele aromatice, insa, cea mai frumoasa si mai indragita este cimbrul lamaios, cu gust citric si frunze mici, perfecte, verde marmorat cu galben. Pe cat de frumos, pe atat de delicios. Il folosesc la aproape orice preparat, de la peste, la salate, ba chiar si in cocktailuri pe baza de gin.
Problema plantelor aromatice din gradina mea este insa alta. Imi plac atat de mult texturile, culorile si formele lor, incat nu-mi vine sa le tai (desi stiu ca devin mai bogate astfel). La fel si cu nenumaratele tufe de macris rosu. Da, foarte bun, absolut delicios, dar tufele cu frunze verzi cu insertii rosiatice sunt atat de fabuloase, incat nu le pot taia. Trebuie sa le vad! Sa zicem ca le mananc cu ochii.
Hai sa revenim la reteta. Simpla, delicioasa, spectaculoasa! Dovleac copt, glazurat cu miere, mustar de Dijon si plante aromatice. Sper sa va placa! Pofta buna!
Reteta
Dovleac copt, glazurat cu miere, mustar de Dijon si plante aromatice
Ingrediente
- dovleac (butternut)
- 3 Linguri miere
- 1 Lingurita salvie verde (taiata marunt + cateva frunze pentru decor)
- sare, piper proaspat macinat (dupa gust)
- o rodie
- optional: nuci sau alune de padure (taiate marunt, trase in tigaie putin)
- 2 Lingurite ulei de masline
- 2 Lingurite mustar de Dijon
- 1 Lingurita rozmarin verde (taiat marunt)
- cateva crengute de cimbru lamaios (plus cateva pentru decor)
Mod de preparare
1. | Se spala dovleacul, se taie in jumatate (pe lungime), se indeparteaza semintele si coaja. |
2. | Se aseaza dolveacul intr-o tava, cu fata taiata in jos. Se cresteaza suprafata, fara a taia atat de adanc incat lama cutitului sa-l strapunga pana pe partea cealalta. |
3. | Se incinge cuptorul la 180 grade C. |
4. | Se coace dovleacul 30 minute. |
5. | Se amesteca bine mierea, mustarul, uleiul de masline si plantele aromatice. |
6. | Se scoate tava din cuptor, se pensuleaza dovleacul cu mixul de miere (aprox 1/3) si se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat. Se adauga 100 ml apa in tava si se coace din nou 20 minute. Se repeta pasul acesta de inca 2 ori, fara a mai adauga apa (exceptie daca va scadea prea mult). |
7. | Cand dovleacul capata o frumoasa culoare aurie si un luciu delicios il scoatem din cuptor, il decoram cu rodie, frunze de salve, crengute de cimbru lamaios si-l servim. |
8. | Optiune: Putem adauga alune de padure sau nuci (usor trase in tigaie si maruntite). |
9. | Se poate servi simplu, sau cu un risotto cu parmezan. |
Pofta buna!
Comenteaza