„Aici aveti cartile de imbarcare. Va rugam sa luati bagajul de pe banda si sa mergeti cu el la controlul de securitate” „Hmmm… OK. Apoi ne intoarcem cu bagajul aici?” „Nu. Treceti prin controlul de securitate si bagajul de cala ramane acolo.” Ne indreptam spre punctul de control si dintr-o data ne apar in fata soldati israelieni inarmati pana in dinti. Un sentiment nu tocmai placut pentru cineva care calatoreste pentru prima data in Israel si are emotii enorme inca din momentul in care a decis sa viziteze aceasta tara. Am ajuns la punctul de control. „De ce v-ati cumparat abia ieri biletele?” „Pentru ca abia ieri ne-am hotarat. A fost o decizie rapida.” „Cu cine calatoriti?” „Cu sotul meu.” „Cu sotul? Cine este sotul?” „Domnul care urmeaza la interviu.” „Da? Pai nu aveti acelasi nume.” „Da, nu avem acelasi nume de familie. Asa am hotarat noi.” „Aveti vreo dovada ca sunteti familie?” Hmmm… Verigheta pe care am scos-o de la mana pentru ca fac alergie la metale nu se pune, nu? „Pai, stiti, avem 2 copii (intre timp avem 3 :)” „Stiti, va voi pune aceleasi intrebari si dumneavoastra si sotului. Sper sa aveti aceleasi raspunsuri. Una dintre intrebari va fi cand s-au nascut copiii. Credeti ca va sti sa raspunda?” „Oooooo… Cred ca ati ales singura intrebare care ar putea sa il puna in incurcatura” :) Glumesc, desigur. Am trecut cu bine de controlul de securitate El Al. Cam asa a fost la primul interviu al primului zbor catre Israel. De atunci, de fiecare data cand zburam spre Tel Aviv, am la mine toate certificatele de casatorie, de nastere etc. Desi m-am speriat la inceput, acum trebuie sa recunosc ca mi se pare foarte util si binevenit acest control. Zborul din Bucuresti pana in Tel Aviv cu El Al, mai ales la business class, este o placere. Numai 2 ore, servicii foarte bune, mancare speciala, cafea cu cardamon… Daca am cafea cu cardamon, sunt fericita :)
Ei bine, ce poate fi mai relaxant la inceput de zi decat sa te rasfeti luand micul dejun pe terasa hotelului de unde vezi panoramic tot Tel Avivul si iti pierzi privirea peste Mediterana, savurand o salata israeliana si deliciosul peste sarat, branza si paine proaspata, ceaiuri aromate si suc proaspat de portocale de Jaffa? Asa incep diminetile noastre in orasul care nu doarme :)
Tel Aviv-ul este cunoscut drept orasul care nu doarme. O forfota continua, pozitiva, plina de viata. Restaurantele, terasele, magazinele, promenada, toate pulseaza a viata si forta. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut familii numeroase pregatind un gratar pe malul marii la miezul noptii :) Sau vazand oameni de toate varstele facand jogging pe malul apei pe promenada pe care o iubesc atat de mult, ori inotand, indiferent de ora. Am senzatia ca oamenii de aici traiesc fiecare clipa cu bucurie si intensitate maxima. Parca situatia geo politica din zona ii face mai puternici, mai dornici de viata.
Aceeasi promenada insa, scoate uneori la iveala si lucruri mai putin evidente. Cand treci pe langa delfinariul distrus de o bomba in anul 2001, atentat care a luat viata a nu mai putin de 21 de persoane, te cutremuri. Da, asa a fost. Vezi ruinele special lasate nerenovate, in memoriam, ca o cicatrice dureroasa intre cladirile modernului Tel Aviv si nu te poti opri din a intreba: s-ar mai putea intampla?
As minti daca as spune ca m-am simtit in pericol cat timp am fost acolo. Dar o stare de neliniste tot m-a cuprins intr-o dimineata cand, plimbandu-ma pe malul marii, dinspre Jaffa spre oras, un echipaj de politie a oprit langa un tanar arab ce avea un rucsac in spate si privea pierdut marea. Nu a fost violenta, sa nu ma intelegeti gresit, dar tot a urmat o legitimare a tanarului si o verificare a bagajului. Apoi a plecat, abatut. Oare ce a simtit? Gandurile imi zburau contradictoriu. Stiam ca politistii aveau in felul lor dreptate, incercand sa previna orice fel de violenta si sa asigure linistea si siguranta atat de ravnite. Stiam insa ca si tanarul arab avea dreptul sa se plimbe si sa admire marea… Dar daca… Dar daca politistii aveau dreptate…
Restaurante
Revenind la orasul care nu doarme, Tel Avivul este in top 10 party cities – orase de petrecere din lume. Restaurantele sunt de poveste, mancare splendida, cluburi de top, distractie, distractie, distractie. Trebuie sa recunosc, ca cel mai mult din toata lumea imi plac restaurantele din Israel. Nu stiu ce anume le face irezistibile, dar totul, totul, de la atmosfera, la ingrediente, la ornarea farfuriilor, totul este perfect. Bine, sa nu exagerez, poti lua si tepe majore in restaurantele turistice, dar aici vorbim de minunile pe care le-am descoperit noi. Cateva dintre favoritele mele, pe care le recomand cu deosebita caldura:
Toto (Berkovitz 4 Street) – Nu stiu de ce, dar m-am ferit sa merg la restaurante italienesti in Tel Aviv, dar cand Chef Amos de la restaurantul Helena din Caesarea ne-a recomandat restaurantul Toto, am stiut ca trebuie sa il incercam. Am ajuns acolo pentru lunch, chiar inainte de aeroport. Este situat chiar in cladirea Muzeului de arta din Tel Aviv, deci puteti combina o vizita la muzeu cu un lunch minunat. O atmosfera vibranta, noisy dar foarte placuta, oameni frumosi, serviciul bun, ospatari relaxati, cu zambetul pe bune. Meniul este irezistibil, bucatarie mediteraneana cu amprenta delicioasa si originala a Chef Yaron Shalev.
Social Club (45 Rothschild Blvd) – Restaurant superb, cu o atmosfera New Yorkeza, lumina slaba, muzica excelenta, serviciu foarte bun. In acest bistro modern mancarea este un mix de arome traditionale si americane, uneori chiar cu influente japoneze: tartar de somon cu alge de mare, castraveti crocanti si vinaigrette de soia si yuzu; vita la gratar, servita cu legume la gratar cu aioli; calamari sicilieni, cu salata de fasole verde, plante aromatice proaspete, ulei de masline si aioli; vinete coapte pe gratar cu jar servite cu sos tahini etiopian, calamari a la plancha cu fasole fava si tahini; papardele cu rata, ciuperci si castane etc. Responsabil de magia bucatelor: Chef Michael Gartofsky.
Gordon: O cafea, un frape sau o limonada perfecta, admirand marea, de pe terasa hotelului Gordon.
Benedict (71, Ben Yehuda Street): O revelatie! Un restaurant care functioneaza non stop, cu un meniu de mic dejun absolut perfect, cu un brunch de duminica stropit cu Champagne si Belini, o echipa tanara si atmosfera relaxata. Dragoste pura! Cu ce sa ne rasfatam acolo? Oua Benedict, spanish fritatta, shakshuka (un fel de mancare traditional, oua cu diverse: sos de rosii, spanac, alte variatiuni), american steak, english breakfast (oua, fasole, bacon), ardei copti cu branza chevre, paine proaspat scoasa din cuptor, gem de casa (smochine, pere, etc), sau preferata mea, crema de lamai confiate cu paine proaspata… O minune! De la Champanie la capuccino, mic dejunul la Benedict este un rasfat.
sursa foto: www.yourway.co.il
Manta Rey: un restaurant cu un meniu de peste si fructe de mare, situat chiar pe malul apei. Desi parerile despre acest restaurant sunt controversate in privinta serviciului, noi ne-am rasfatat in liniste cu vinete cu labeneh, sardine, tahini, tartar de somon si alte bunatati ale marii. Poate am fost norocosi, dar serviciul a fost bun. Un plus pentru barul restaurantului, situat chiar langa plaja, unde oprim cand ne plimbam pe faleza. La ceas de seara, savuram un grapefruit arak mojito, privind marea.
Abu Hassan (1 Ha’dolphin Street, Jaffa): un restaurant simplu, fara fite, unde au cel mai bun hummus din Israel, pe care il puteti savura dupa ce, inevitabil, stati la coada. Merita asteptarea? Cu siguranta!
sursa foto: www.yourway.co.il
Messa, 19 HaArba’a Street – Modern, alb, muzica buna. Ceva probleme cu serviciul, ospatari care-si dau instructiuni unii altora in speranta ca cineva va rezolva problema. Daca aveti rabdare, merita incercat. Meniul propus de Chef Aviv Moshe este minunat: sashimi de yellowtail cu salata de inima de palmier; carpaccio de foie gras caramelizat, pasta de tahini, miere de curmale si sare neagra; anghinare de primavara cu fondue de branza blue, pasta si rosii; portobello cu mamaliga cremoasa, ou fiert, parmezan si ulei de trufe. La desert, un cheesecake dublu cu fondu de ciocolata sau un tiramisu de fructul pasiunii, pecan caramelizate si crema de ciocolata alba. Nu e de mirare ca am revenit, in ciuda serviciului „dificil”. Merita sa vii mai devreme si sa te relaxezi in barul intunecat, negru, inainte de a savura cina in albul imaculat al restaurantului.
Sursa foto: Messa
Itzik Hagadol (3 Raziel Street, Jaffa): restaurant simplu, mancare traditionala din Orientul Mijlociu, nenumarate salate, falafel, hummus, pita proaspata, frigarui shishlik si un memorabil grill (antricot, cotletele de mie, kebab etc).
Mi-au mai placut restaurantele Zepra (asiatic), Tourquoise (peste si fructe de mare), Herbert Samuel si Cordelia.
Carmel Market
„The place” pentru pofticiosi: o piata absolut delicioasa.Aici gasesti de toate, de la legume si fructe proaspete, la branzeturi, siropuri, carne, mirodenii, cafea, peste, halva, muraturi… Flori superbe… Sucul de rodie pe care il ador… Suc de portocale Jaffa, o nebunie… Mirosul de condimente si cafea este hipnotizant… De ce nu exista un parfum cu aceste arome?
Neve Tzedek
Un cartier adorabil, cochet, situat intre mare si zgarie nori. Locul meu preferat din intreg Tel Aviv-ul. Restaurat in ultimii ani, aici stradutele sunt pline de vile cochete, baruri & cafenele mici si placute, restaurante, magazine pitoresti, boutique hoteluri. Neve Tzedek este leaganul Tel Aviv-ului, prima asezare evreiasca aparuta in afara faimoasei cetati Jaffa. A fost initial o comunitate de artisti, boema, cu elan patriotic nemasurat. Tel Aviv inseamna primavara. Va recomand spectacolele organizate la Centrul de dans Suzanne Dellal, situat chiar in inima cartierului.
Jaffa
Iubesc Jaffa! Complet renovata, aproape de nerecunoscut fata de cum arata acum cativa ani, Jaffa este o bijuterie… Situata pe un deal, la capatul falezei din Tel Aviv, cetatea straluceste. Turnul din Jaffa domina. Unul dintre primele porturi din lume, Jaffa a fost ocupata de-a lungul timpului de egipteni, canaaneni filisteni, evrei, asirieni, babilonieni, persi, fenicieni, cruciati, mameluci. Din portul acesta, in trecut, pelerinii porneau spre Ierusalim. Cata istorie s-a scris aici…
Jaffa de azi: galerii de arta la tot pasul, scari inguste, palmieri, locuinte cochete, cafenele… Spectacole, teatru in aer liber… Minunata vedere a Tel Aviv-ului. Splendida Mediterana.
Cafenele, narghilele, restaurante… Flea market, piata de vechituri… Marturisesc ca nu sunt mare fan al pietelor de vechituri, nu-mi prea place sa scotocesc printre lucruri uzate in cautare de „comori”, insa aceasta este foarte pitoreasca. Printre carpete cusute manual, statui din lemn, papusi vechi, narghilele, bijuterii, mirodenii, oale/cratiti/tigai/ibrice din cupru, cate si mai cate, am descoperit minunate magazine cu mobila, antichitati, tot felul de „jucarii” din ceramica pentru bucatarie. Tot aici am baut cea mai buna limonada cu menta!!! Poate mi-a placut atat de mult si pentru ca era sufocant de cald :) Daca ajungeti pe-acolo, mancati un sambusak, un fel de pateu umplut cu branza, carne… Si o cafea cu cardamon :)
Portul Jaffa incepe sa se schimbe si el, incet, dar sigur. Inca exista conflicte majore intre pescarii care folosesc portul, the old way/traditional, si dorinta autoritatilor de a moderniza zona.
Se incearca o modernizare care sa pastreze totusi portul vechi. Printre ambarcatiuni vechi si pescari ce isi aranjeaza navoadele, apar terase si restaurante moderne, preferatul meu fiind restaurantul Container. Foarte trendy, amenajat intr-un vechi depozit, chiar in port, structura industriala a fost pastrata integral, pe pereti fiind acum expuse picturi contemporane. Bucataria la vedere, un bar imens, mese din paleti de lemn, mancare foarte buna, iar seara, muzica, cocktailurile (grapefruit margherita e memorabila) si forfota oamenilor garanteaza o atmosfera de neuitat.
Acum cativa ani, inainte de Craciun, am primit un mandat de la posta. Trebuia sa ridicam un colet. Ei bine, in colet erau portocale de Jaffa, trimise de un prieten. A fost cel mai frumos si gustos cadou de Craciun. Portocalele de Jaffa sunt delicioasa, dulci, aproape fara samburi, zemoase… Pentru mine, perfecte :)
Tel Aviv: muzee, expozitii, spectacole, restaurante, locuri incarcate de istorie si de emotie. La numai 30 de minute cu masina, plaja din Hertzelia, o plaja aurie, cu nisip fin, intr-o zona rezidentiala cu vile somptuoase. Inca putin si ajungi la Caesarea, marea mea dragoste.
Ar mai trebui oare alte motive pentru a indragi atat de mult aceste plaiuri? Ei bine, uite inca unul: v-am mai povestit cum anul trecut sotul meu mi-a facut minunata surpriza de a sarbatori 21 mai, Sfintii Costantin si Elena, in Israel. V-am povestit ca am avut in avion locul 13, si la dus si la intors, ca am stat la etajul 13 si am avut camera 1321 :) Odata intorsi acasa, aveam sa aflam ca am fost 2+1 in excursie, Lady S fiind proaspat aparuta in burtica :) Iubirea mea mica a fost cu noi in prima ei vacanta, chiar in Tara Sfanta.
Vacanta s-a terminat… Plecam din Tel aviv cu intarziere, pentru ca ne desprindem greu de magazine. Taximetristul incepe sa se agite cateva minute. Noi credem ca din cauza intarzierii, dar, de fapt. la radio fusese anuntat un atentat in Ierusalim. Lejer, spune el, doar raniti. Nu e grav. Sa de-a Dumnezeu pace!
Vine seara… Apus de soare minunat… Orasul pare a se trezi din toropeala caldurii de peste zi. Restaurantele vibreaza. Barurile sunt pline. Oamenii rad. Se plimba. Viseaza. Traiesc!
Mi-e dor…
Woww, asta da review !! :) Nu ai cum sa dai gres dupa analiza asta minutioasa. :) Si cat de frumos e… Pozele sunt minunate, ca intotdeauna. <3
Te imbratisez cu drag.
xoxoxox
Iuffffff , ce frumos !!!! M-am pierdut printre vorbele tale si aceste imagini superbe !!!! <3
Multumesc, draga Ana :) Se simte ca mi-e dor de o vacanta, nu? Te imbratisez cu drag, xoxo
Cat ma bucur ca ti-a placut calatoria virtuala, draga Adina :) Pupici!
Superrbbbbb <3
Superbbbb <3
:)
Stimata doamna, sunt in Israel, sunt si jurnalist, cu ochii deschisi. Descrierea dumneavoastra insa e mult exagerata. Descrieti piata Carmel drept una „absolut delicioasa”. Eu am vazut o mizerie de nedescris, gandaci mari si vanzatori nepoliticosi, murdari, care nu saluta pe nimeni. Si acesta e doar un exemplu. Ar fi bine sa nu creati asteptari false, articolul fiind departe de adevar.
Shalom.
Stimate domn,
Eu am ales intotdeauna sa vad jumatatea plina a paharului. Piata Carmel este pitoreasca si delicioasa. Eu asa vad tarabele pline de fructe si mirodenii. Sunt si zone insalubre, in special piata de vechituri, pe care am evitat-o, trebuie sa recunosc, dar sa nu generalizam. Nu suntem obligati sa ne plimbam pe acolo. Am cautat ce e frumos si ce-mi umple inima de bucurie. Urat si mizerie exista oriunde in lume.
Articolul este cat se poate de adevarat si sunt parerile mele despre acest oras minunat pe care il iubesc. Aveti tot dreptul sa nu fiti de acord cu mine. Sa inteleg ca ati vizitat toate locurile si restaurantele recomandate de mine si ati fost dezamagit? Ma indoiesc. E mai usor sa generalizam. O zi frumoasa, soare si optimism va doresc
Am lucrat in TEL AVIV la constructia celui mai inalt bloc din ISRAEL MOSHE AVIV TOVER de linga bursa de diamante cel de 69 etaje in ani 1999-2003. Am cele mai frumoase amintiri ,intradevar TEL AVIVUL este orasul care nu doarme niciodata,in permanenta este viata.
Asa e, Mitica :) Un oras care pulseaza de viata! Mi-e dor de Tel Aviv :)
Salut.Cred ca Tel Aviv este orasul celor care le place libertatea.Acolo m-am simtit mai in siguranta decat in Romania,am locuit doi ani si jumatate langa Bursa de Diamante pe str Jabotinschy. Scuze pentru parerea mea despre piata Carmel ,cred ca totul este mult mai sanatos decat in pietele noastre, chiar si pentru cei care cauta cea mai ieftina marfa.Noi ne laudam cu luxul iar ei cu calitatea. Regret ca nu am ramas in continuare acolo. In Romania muncim pentru facturi, acolo cu salariul pe o luna puteai trai cateva luni bune.Ce sa mai spun despre plaja din Tel Aviv la care mergeam in fiecare Sabat.O zi frumoasa.
Absolut de acord, Mitica. Si mie imi e tare dor de acele meleaguri. Tocmai ce am citit ca s-a semnat un nou acord Israel Romania, pentru a putea lucra romani acolo. Poate te intorci :) O zi frumoasa si numai bine!