4 gutui
apa (cat sa acopere usor feliile de gutui, dar nu in exces )
200 g zahar
sucul si coaja a doua lamai
sucul si coaja unei portocale
2 batoane de scortisoara
4-5 bucati anason stelat
7-8 cuisoare
8-9 migdale crude
1 pahar (mic) de vin alb
Incalzim cuptorul la 120 de grade. Pregatim un vas de fonta in care punem apa rece (nu foarte multa, daca mai e nevoie, mai adaugam ulterior) si sucul de lamaie & portocala. Curatam coaja gutuilor si o pastram, alaturi de samburi. Taiem gutuile felii (nu mai groase de 1 deget); pe masura ce taiem feliile, le punem in vasul cu apa si lamaie, pentru a preveni oxidarea. Punem samburii gutuilor intr-un saculet din tifon. In vasul cu gutui adaugam zaharul si mirodeniile, coaja de lamaie si portocala, migdalele, vinul alb, amestecam usor, punem si cojile de gutui, acoperim cu un capac si „uitam” fructele in cuptor 7-8 ore.
Dupa acesta perioada, gutuile trebuie sa fie coapte si aromate. Daca siropul este inca prea lichid, scoatem fructele intr-un vas si lasam siropul cu mirodeniile sa fiarba la foc iute pana mai scade putin. Putem servi gutuile imediat, simple sau cu mascarpone. Noua ne-au placut si cu mousse-ul de migdale (raw vegan), presarat cu bobite acrisoare de rodie si coaja fin rasa de limeta. Reteta mai jos :)Crema de migdale – raw vegan
200 g migdale crude, tinute in apa rece peste noapte
2 portocale (de dimensiuni medii), fara coaja si pielita alba, taiate cubulete
2 lgt miere cu scortisoara (Kzarinne)
200 ml lapte de orez
1 lgt lecitina granule
1 lgt esenta vanilie
Scurgem bine migdalele inmuiate, apoi le amestecam in blender cu bucatile de portocala, mierea cu scortisoara, laptele de orez, esenta de vanilie si lecitina, pana obtinem o crema foarte fina – mousse. Pastram crema la frigider pana in momentul servirii. Pofta buna!
Nota: reteta de gutui coapte aromate cu anason stelat este o reteta vegana. Reteta de mousse de migdale este o reteta raw vegan. Ambele sunt de post.
Comenteaza