In sfarsit, am descoperit Swiss chard in Romania. Sigur ma veti intreba cum se traduce, care este denumirea romaneasca. Ei bine, nu prea exista o denumire romaneasca. S-ar putea traduce sfecla elvetiana, desi se pare ca ar fi originara din Sicilia. Se mananca numai frunzele.Cat sunt de frumoase frunzele acestea :) Frunze lungi, de un verde intens, cu nervuri colorate in galben sau diverse nuante de roz. Surprinzator de frumoase. O mananci de drag. Sau o mananc, pentru ca pustii mei nu au fost la fel de incantati ca mine de aceasta planta cu gust de sfecla si nuca, atat de frumos invesmantata. Este intalnita si sub denumirea de chard, sfecla alba, sfecla siciliana, sfecla spanac, kale romana sau sfecla argintie.
Prima tentativa de a o pregati a debutat cu o cautare rapida a posibilelor retete pe blogurile mele preferate. Majoritatea necesitau pregatirea termica a frunzelor, insemnand ca as fi pierdut exact culoarea care ma atragea atat de mult. E drept ca este recomandat sa fie fiarta pentru a micsora cantitatea de acid oxalic, dar ce nu face omul pentru putina culoare :) Cum am citit pe undeva ca poate fi consumata si cruda, m-am aventurat in pregatirea unei salate minunate pe care am savurat-o cu sotul meu. O salata pentru sufletul meu, bogata, de vara.
Pe langa frumoasele culori, frunzele de swiss chard sunt recomandate de nutritionisti, fiind delicios de sanatoase (sursa aici)
– contin fitonutrienti
– au foarte putine calorii
– excelenta sursa de vitamina C si vitamina K
– contin vitamina A, betacaroten, luteina
– bogate in minerale precum cupru, calciu, sodiu, potasiu, fier, mangan, fosfor
– pot avea efect detoxifiant si anti inflamator
P.S. Daca va ingrijoreaza ce am spus despre acidul oxalic, stati linistiti. Maine primesc un lot nou de swiss chard si pe el „scrie” pregatit termic :) A, sa nu uit sa va dezvalui secretul :) Puteti cumpara swiss chard de la magazinul online cosul de legume. Dar va rog sa nu le cumparati pe toate. Mai lasati-mi si mie, pentru ca am in cap numai smoothie verzi, placintele, risotto-uri, quiche-uri…
Salata mea de vara
(pentru 2-4 persoane)
2 legaturi swiss chard, bine spalate, taiate marunt
1 zucchini, taiat cat mai subtire, ca pentru carpaccio (eu l-am taiat spirala)
2 linguri seminte de pin
10 -12 masline Kalamata
pesto de rucola (2 maini de rucola, 2 linguri de migdale crude, sucul unei jumatati de lamaie, ulei de masline, 1 catel de usturoi, eventual putin parmezan ras*, sare – eu nu am folosit parmezan)
dupa gust: sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie proaspat stors
*daca adaugati parmezan, nu va mai fi un preparat vegan/rawvegan.
Mixam bine toate ingredientele pentru pesto. Ideal, folosim in acest scop un mojar cu pistil. Daca nu avem mojar, putem pune totul in blender, mixand doar putin, pentru a obtine un pesto cu textura.
Punem toate ingredientele salatei pe farfurie, stoarcem peste ele sucul unei jumatati de lamaie, putin ulei de masline, presaram cu seminte de pin, asezonam cu sare si piper si servim cu pesto. Simplu, delicios, colorat. Pofta buna :)
Delicioasa salata!! Si eu m-am repezit de cand am aflat de vreo doua luni de cosul de legume, sa cumpar de mult ravnita Swiss Chard. Este intr-adevar o placere pentru ochi si pentru gust. Iar cosul de legume are frunze tare frumos si cu drag crescute. Eu una m-am repezit sa o pun in green smothie, desi si eu initial ma gandeam la temutii oxalati. Intre timp desigur, am aflat ca totul nu este chiar asa de grav. What ever is, and comes from mother Nature?! Dumnezeu stie de ce a lasat pe pamant aceste minunate frunze si in nici un caz, nu ca sa ne faca rau. Indraznesc sa adaug aici un link care se pune in apararea frunzoaselor si explica un pic misterul oxalatilor .
Te salut cu drag de dimineata, draga Delicioasa si iti multumesc pentru reteta. Eu am incercat-o si usor gatita si este la fel de super gustoasa!! Astept cu nerabdare si retetele tale gatite.
Vreau sa adaug aici, ca tortul tau cu visine si vanile a devenit o obsesie pentru mine!! Cu fiecare ocazie care se iveste, mai fac un tort cu visine pe care le iubesc si cum sunt inca din plin in piata, nu rezist tentatiei. Cred insa, ca trebuie sa incerc si tortul tau cu rodie si suc de sfecla, alte doua favorite.
O zi insorita cu nuante de verde, galben si rosu aprins iti doresc. Albinute cuminti si fluturasi coloratii pentru copiii tai frumosi!!
Cat de bine arata!! Ce frumos ai stilizat-o! E o super salatica acum. Iar culorile, ce sa mai spun…te conving sa o incerci!
minunat…eu nu am vazut inca !
Draga Magda, foarte interesant articolul. Multumesc mult. La green smoothie m-am gandit si eu prima data cand le-am vazut. Abia astept sa primesc noua comanda :)
Tortul cu rodie e foarte fin, merita incercat :) Ma bucur tare mult ca iti place tortul cu visine si vanile. Este preferatul nostru :) Te imbratisez cu drag.
Multumesc frumos, draga mea Gabriela. De-ai stii de cand caut minunatiile astea de frunze :) O zi minunata iti doresc!
Coco, eu le vazusem in foto, dar sunt mai spectaculoase in realitate :)
Am facut o adevarata manie pentru salate ,in vara asta !
Imi place salata ta pentru ca,contine un ingredient pe care nu l-am folosit niciodata!O scriu pe lista de cumparaturi !:)
Perfecta salata de vara! Popoarele germanice ii spun Mangold si il folosesc la greu…are o aroma minunata. Sincer, eu cred ca povestea oxalatilor a fost putin supradimensionata.Un weekend frumos in continuare!
Pe caldurile astea, parca doar salata ne salveaza… OK, si inghetata :) Ma bucur mult ca iti place salata mea de vara, Adina
Draga Daiana, ma bucur ca iti place salata mea colorata. Dupa ce am citiit articolul recomandat de Magda, si eu tind sa cred la fel despre oxalati. O zi frumoasa
Vai ce frumos arata !!!! Sunt sigura ca salatica cu aceste frunze e un deliciu , as incerca si eu o portie , dar cine stie cand ajung eu la cosul cu legume !!! :(
Catkitchen, ma bucur mult ca iti place salatica. La cate minunatii naturale si direct de la sursa ai tu acolo, sunt gata sa facem schimb. Dau swiss chard pe… sa zicem…bureti de fagi :) O zi frumoasa, draga mea
Ce bine arata ! Salatele sunt binevenite pe aceste calduri.
Draga Liana, asa este! Tare sunt bune salatele pe caldurile astea :)
Buna ziua, Delicioasa. sincer eu folosesc de cativa ani aceste frunze. eu le stiam sub denumirea de „Mangold” si/ sau sfecla de frunze. cum inca vremea e relativ buna, le-am acoperit cu o folie mare de plastic, si inca e productiva. dar am numai soiul acela rosu si cel verde. cum pot face rost de ce galben? ai cumva de vanzare, sau la schimb ? eu am seminte de Kale, si seminte de rosii negre ,daca te intereseaza.multumesc.
Adiadi, eu nu le cultiv. Le-am cumparat de la cosul de legume (am pus link in text). Poate incerci sa iei legatura cu ei. Intr-adevar, li se spune si mangold :) O zi frumoasa, draga mea
Buna,
Unde ai gasit Swiss Chard in Romania?
cosul de legume – magazin online
Inca nu au inceput „productia” de primavara
Pentru Adiadi: eu cumpar mangold de la Biodumbrava…deci posibil sa fie interesati ei de schimb de seminte
Unde gasesc swiss chard ? sa cumpar ? :(
Multumesc anticipat de rasp .
@Adela: incearca la cosuldelegume.ro
Este delicioasa aceasta leguma asemanatoare cu sfecla.Am de vanzare cu 10 Ron pe gk ,natural crecut in romania in gradina proprie la Iasi.Nu este colorata este cea argintie cred.Vezi foto Bietole pe net.Daca esti interesata suna 0749483609.Nu sunt afacerista ,efectiv am foarte multe pe teren si nu le pot lasa sa se usuce .Din curiozitate am pus in pamant si spre surprinderea mea au iesit foarte multe mari si frumoase.