- culorile obtinute pe oua maron: foi de ceapa alba = maron, foi de ceapa rosie = rosu inchis, varza rosie = albastru, turmeric = galben, sfecla = maron (dar alte nuante decat ceapa)
- daca foloseam oua albe, as fi obtinut, probabil, culori pastelate. Anul viitor incerc si aceasta varianta. Anul acesta nu am gasit oua albe ecologice. De fapt, nu am gasit vreun fel de oua albe.
- inaintea fierberii, ouale trebuie sa fie la temperatura camerei
- in cratita in care punem colorantul natural nu trebuie pusa prea multa apa, ci doar cat sa acoperim 10 oua.
- maron deschis: o sfecla mare + apa + 1 lgt sare neiodata + 1 lg otet de mere
- maron inchis: foile a 10 – 12 cepe mari + apa + 1 lgt sare neiodata + 1 lg otet de mere
- rosu brun: foile a 10 – 12 cepe rosii mari + apa + 1 lgt sare neiodata + 1 lg otet de mere
- albastru: o varza rosie mare + apa + 1 lgt sare neiodata + 1 lg otet de mere
- galben: 6 linguri turmeric + apa + 1 lgt sare neiodata + 1 lg otet de mere
- in vopseaua naturala, la temperatura camerei, se pun ouale fierte, tot la temperatura camerei, apoi se lasa la rece pana obtinem culoarea dorita. Eu sunt mare fan culori puternice, prin urmare, au stat la rece de joi pana sambata dupa amiaza.
- atentie! Culorile acestea naturale pateaza!
Oua vopsite natural: sfecla, turmeric, ceapa & varza rosieDelicioasa2023-01-06T17:44:55+02:00
Hristos a inviat!
Desi initial am vrut sa aman articolul acesta pana anul viitor, in ideea ca nimeni nu mai vopseste oua acum, m-am razgandit. De obicei, in perioada Pastelui, am atat de multe de facut, slalom printre copii, treburile casei, mancare si putin timp pentru mine, incat timp pentru scris nu prea ramane. Sa consideram aceasta postare o nota pentru Pastele viitor :) Sa fim pregatiti din timp :)
Am reusit, in sfarsit, sa vopsesc ouale folosind coloranti naturali. De anul trecut tot planuiam acest lucru, dar revenind de la Bilbao in Vinerea Mare, noaptea, in 2011 nu am mai avut timp de experimente.
Joi, dis de dimineata, cu micuta Lady S in marsupiu, m-am apucat de treaba, foarte hotarata. Ouale astfel obtinute au fost tare frumusele, insa experimentul nu a fost lipsit de patanii :)
Am curatat sfecla, am taiat-o cubulete mici, am spalat varza rosie si am taiat-o marunt, am curatat ceapa alba, ceapa rosie si am pastrat foile. Am pus fiecare ingredient, cubuletele de sfecla, varza rosie, turmericul si foile de ceapa in cate o cratita cu apa, cam cata apa ar trebui pentru a acoperi 10 oua, nu prea multa pentru a nu dilua culoarea, am adaugat o lingurita de sare si o lingura de otet, am dat in clocot, apoi am lasat sa fiarba la foc mic, acoperind cu un capac, aproximativ 30 de minute. Dupa 30 de minute, am lasat „potiunea”, vorba pustiului meu mic, sa se raceasca, sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp am spalat ouale (aduse deja la temperatura camerei, nu reci, din frigider), le-am dat cu otet pentru a indeparta orice urma de grasime, le-am pus in apa calduta, nu rece, nu fierbinte, le-am dat in clocot, le-am lasat cateva minute sa fiarba la foc mic, apoi am stins focul, am pus un capac si le-am lasat acolo 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, le-am scos din vas si le-am pus la scurs pe hartie de bucatarie pana au ajuns la temperatura camerei.
Revenind la colorant, am scurs bine fiecare lichid colorat, le-am pus in vase cu fund plat, apoi am pus oua in fiecare vas si le-am lasat 30 de minute, cum citisem ca ar trebui. Dupa 30 de minute, super fericita, am luat o lingura si am inceput sa scot ouale. Am inceput cu promitatoarea sfecla, care lasase un lichid roz intens, spre ciclam. In mintea mea, vedeam deja minunile de oua ciclame… Dar, spre stupoarea mea, ouale erau aproape aceeasi culoare ca atunci cand le-m introdus in colorantul natural. Se cereau masuri drastice :) Alternative? Ori cumpar colorant din comert, ori duc experimentul mai departe. Ei bine, am pus ouale la loc in colorant, apoi le-am pus in frigider. Din cand in cand am verificat culoarea. Din verificare in verificare, ouale au stat la frigider de joi pana sambata dupa amiaza, cand a trebuit sa le scot. Mi-am avertizat familia ca am putea ciocni de Paste oua fierte si prea putin colorate, apoi am trecut la treaba: am scos ouale pe hartie absorbanta, apoi le-am sters cu servetele fine si le-am uns cu ulei. Trebuie sa recunosc, ca pe masura ce le scoteam din apa, dezamagirea mea crestea, pentru ca tot necolorate mi se pareau, insa dupa un timp, parca s-au stabilizat culorile si am constatat surprinsa ca aveam o paleta de nuante ciocolatii, rosu brun, albastru si galben. Mi-au placut foarte mult si cu siguranta mai repet experimentul si anul viitor, desi dureaza ceva timp. Merita.
Cateva concluzii:
Adevarat a Inviat!
Ce frumoase sunt,ce culori placute** La anul ne-am propus sa vopsim si noi ouale natural asa ca postarea ta e numai buna..tks
Hristos a inviat!!
Absolut incantator arata!! In afara de sfecla si ceapa rosie n-am incercat!! La anul le voi pregati dupa reteta ta! Pupici
Cu placere, Sisterskitchen :) Sa vedem ce culori naturale pregatim anul viitor :)
Adevarat a inviat!
Ma bucur ca iti plac, Antonina :) Pupici
adevarat a inviat! Superbe ouale! Si eu tot natural le vopsesc, nu se poate altfel ;)
Pup
Ma bucur ca iti plac, draga Emily :) Sigur si tu ai avut culori superbe <3 Te imbratisez cu drag. Ma pregatesc de tea party :) xoxo
Am vopsit ouale cu inspiratie din blogul tau!Ma grabesc sa-ti dau idei care sper ca iti vor folosi.
Eu am pus ouale fierbinti in zeama fierbinte si au iesit culorile foarte bine,mai putin culoarea din sfecla rosie care e „cafea cu lapte” si le-am lasat in zeama colorata doar 6 ore.De Pastile „romanesti” o sa le pun in recipinte mai mari fiindca au iesit cu pete acolo unde au atins ouale borcanul sau o sa fierb ouale in zeama colorata.Multumesc, Sofi
Multumesc pentru mesaj, draga Sofia :) Voi urma sfatul tau, sa vedem ce culori frumoase avem anul acesta :) O zi frumoasa!