Ce este kefirul ?
Kefirul este o cultura probiotica deosebita, originara se pare din Muntii Caucaz, desi exista surse care ii gasesc originile in Tibet. Kefirul are proprietati curative speciale, curata organismul, incepand cu stomacul: reface flora intestinala, indepartand bacterii rele, virusi, alte organisme periculoase. Nu va puteti inchipui cat de important este acest pas spre o stare generala de bine. Dereglarea florei intestinale poate fi cauzata de schimbari in alimentatie (dieta, regim), alimentatie prea bogata in proteine, lipsa fructelor si legumelor din dieta zilnica, stress, medicamente (antibiotice etc), alergii, varsta, menopauza, diverse boli, operatii etc. Cum refacem flora intestinala? Cum ne simtim mai bine?De ce iubesc Kefirul?
Cum sa nu-l iubesc, cand este un powerfood absolut spectaculos. Am studiat subiectul pe cateva site-uri (vezi surse) si am fost impresionata. Mai jos enumar doar cateva minunatii:♥ regleaza flora intestinala, datorita probioticelor, printre care Lactobacillus Caucasus, Acetobacter si Streptococcus
♥ contine minerale si amino acizi
♥ contine proteina completa (digerata partial, prin urmare usor de procesat de organismul uman)
♥ contine vitaminele B 12, B 1, K, B
♥ realizeaza o curatare naturala a colonului
♥ regleaza presiunea arteriala si glicemia ♥ efecte pozitive in tratamentul diabetului ♥ regleaza nivelul colesterolului ♥ stimuleaza sistemul imunitar si rezistenta la boli ♥ s-au observat efecte pozitive in tratarea bronsitelor, tuberculozelor, astmului si alergiilor ♥ ajuta la vindecarea eczemelor, acneei, diverselor afectiuni ale pielii ♥ protejeaza sistemul urinar, rinichii si prostata ♥ previne osteoporoza si reumatismul ♥ imbunatateste activitatea ficatului, a vezicii biliare; regleaza secretia de bila ♥ regleaza digestia si metabolismul ♥ reduce balonarea ♥ efecte foarte bune in tratarea cancerului si miscorarea tumorilor ♥ incetineste procesul de imbatranire, avand un continut ridicat de antioxidanti
Cum se obtine?
Amestecam o lingura de milk kefir grains la 200-250 ml lapte, intr-un borcan de sticla, punem capacul fara a-l strange si lasam la adapost, la temperatura camerei, evitand soarele direct si caldura in exces. Dupa 24 de ore ar trebui sa fie gata kefirul in forma mai lejera, usor acrisor. Pentru un kefir mai dens, mai cremos, mai acrisor (cum imi place mie), trebuie sa lasam kefirul 48 de ore. Punem o sita de plastic deasupra unui castron de sticla/plastic, amestecan foarte foarte usor cu o lingura de lemn/plastic, evitand zdrobirea kefir grains.
Cand lichidul s-a scurs, il turnam intr-o sticla. Transferam kefir grains intr-un borcan curat, turnam deasupra laptele proaspat si o luam de la capat.
Atentie! Kefir grains nu trebuie sa intre in contact cu metal. Trebuie sa folosim numai sticla sau plastic. Kefirul proaspat obtinut se pastreaza 1-2 zile la frigider.
O alta veste minunata este ca aceste kefir grains se inmultesc. Probabil ca o lingura de kefir va creste, va creste, va tot creste, pana toti prietenii si familia vor ajunge sa produca deliciosul kefir. O zi frumoasa! Sanatate!
Surse info: www.growyouthful.com, www.kefir-grains.org, healthmad.com
P.S. Am primit deja intrebari „de unde pot cumpara kefir grains?” Cred ca cel mai simplu este sa-l comandati online (de exemplu aici)
Foarte interesant! Mi-ar placea sa incerc si eu sa fac kefir in casa.
Cred ca poate fi comandat on-line. Am trecut un link la sfarsitul articolului. Sper sa livreze in Romania. Merita incercat. Eu am observat schimbari vizibile rapid. O zi frumoasa :)
eu am primit cadou acum vreo 2 ani citeva ciupercute de la cineva de pe culinar.ro care locuia in iasi si am tot facut in speranta cresterii imunitatii micutului simon,care vorba fie intre noi,nu-l agrea deloc,dar il minca pina la urma…se poate darui din productia proprie .caci creste mereu,se poate congela,sau chiar usca ,bacteria nu moare .trebuie doar insufletita.se poate face si un fel de limonada din ea,se converteste la apa ,ca mediu de cultura si cu lamaie si stafide ,miere ,se obtine o bautura racoritoare.reconversia kefir de apa spre kefir de lapte nu e valabila ,insa…mie imi place gustul acrisor si usor acid al produsului.:)
Am auzit de water kefir grains. Nu stiam insa ca pot folosi milk kefir si in apa. Interesant. Chiar am sa incerc. Sunt curioasa )
ador kefirul! ce minunat ca il poti face acasa! nici nu se compara cu ce se gaseste prin comert in RO, caci in Austria inca nu l-am putut identifica, poate ar trebui sa incerc la magazine cu specific etnic…
Delicioasa, chiar m-am uitat pe amazon sa imi comand si eu kefir grains :) Deocamdata mananc kefir cumparat, dar mi-ar place sa il fac si acasa. Multumesc pentru informatii, foarte bine documentat :)
Draga mea, cred ca cel mai bine este sa cumperi un starter kit si sa incepi sa-l pregatesti acasa. Este minunat. Ma gandesc ca ar trebui sa fie si in Austria… O zi frumoasa!
Cu drag, Mihaela. Sa-mi spui cum iti place kefirul de casa :) Noi am devenit „dependenti” :)
Deli cata rabdare ai.. !! esti de admirat! sunt innebunita dupa kefir dar nu l-am pregatit niciodata! Tare as bea o canita de la tine… prea bine arata!! prezentarea de nota 10 + .. Pupici
Multumesc, draga mea :) Ne-om vedea intr-o zi la o cana de…kefir :) Te pup! xoxo
interesant topicul, chiar mi-ar placea reusesc sa il produc in casa ca e destul de scump in magazin…
Este foarte usor de pregatit, iar kit-ul de start poate fi cumparat on-line (am pus un link la finalul postului). O zi frumoasa :)
Delicioasa, am tot amanat sa cumpar kefir grains, dar saptamana asta a venit momentul, chiar acum am strecurat a doua tura de kefir, prima a fost cam subtirica, a doua mai cremoasa. Il voi lasa si 48 de ore cum ai zis tu. Imi place foarte mult, si poate voi incepe sa il mananc mai des, dar il folosesc in mai toate prajiturile si cupcakes-urile, e minunat. Am uitat sa iti spun ca imi place prezentarea pe care ai facut-o, fotografii si text. Un week-end placut!
Draga Mihaela, ma bucur tare mult ca ai pregatit kefir de casa :) Este cam acrisor, dar mie imi place, mai ales daca e mai cremos (dupa 48 ore). Am incercat si eu in cupcakes si clatite. Week end placut! Te pup cu drag :)
Tare bun kefirul. Si eu vreau de mult timp sa-mi achizitionez ceva ciupercute.
Imi place blogul tau. Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine, Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.
Alinutzika, merita sa pregatesti kefirul in casa. Este foarte bun si sanatos. Ma bucur mult ca iti place blogul. La multi ani!
Eu cumpar kefir (o cutiuta), il amestec cu un litru de lapte si il pun la iaurtiera. Oare are aceleasi proprietati ca si cel preparat cu kefir grains?
Nu stiu sigur, Irina. Eu nu cred ca are aceleasi proprietati, deoarece fiind produs in iaurtiera este incalzit si fermentat la o anumita temperatura. Kefirul din grains fermenteaza la temperatura camerei. Daca sunt incalzite, grains-urile mor. Daca sunt pastrate la frigider, intra in conservare.
Dragii mei, va recomand sa nu dati banii pe ciuperca atat timp cat sunt foarte multi oameni care doneaza. + ca cica nu ar fi bine sa iei bani…o chestie destul de logica, mi se pare ca ar fi asemanator cu vinderea aghiasmei de la biserica :D.
E de ajuns sa dai un search pe net „donez kefir” sau „donez chefir”, si veti gasi donatori la voi in oras!
In speranta ca v-am fost de folos, va doresc sanatate si pofta la Kefir ;)
Eu de 3 luni fac tratament cu chefir caucazian si sunt cu colesterolul la border line. cred ca este poveste cu scaderea colesterolului….