Un prieten bun al familei noastre. Un telefon. „Vine un colet pentru voi la posta. Ridicati-l urgent si sunati-ma imediat!” Ce-i cu graba asta? Ce-o fi? Poate ne-a trimis iar portocale de Jaffa, minunatele portocale fara samburi, absolut delicioase, din care am pregatit cel mai bun suc de portocale… Mmmm, ce surpriza placuta, sa primesti portocale prin posta :) A doua zi, un alt telefon. Posta. A venit coletul. Ajunge cutia acasa. Deschid. O cutie de plastic, sigilata atat de bine incat cu greu reusesc sa o deschid. In interior, o crema alba, ca branzica de casa, ca un piure noduros de conopida… Hmmm, ciudat! Repede, telefon. „Am primit coletul, l-am deschis. Ce e?” „Ciuperci tibetane! Punele repede in lapte, in vas de sticla. Vei obtine cel mai bun kefir natural. Este fantastic. Foarte sanatos si destul de rar.” WOW!!! Asta da surpriza! Cu atat mai mult cu cat pana in acel moment nu auzisem despre asa ceva. Nu stiam ca exista ciupercile tibetane, dar un scurt search pe google avea sa rezolve problema: ciuperci tibetane =  milk kefir grains, cel mai puternic probiotic, power food.
Am pus keffir grains in lapte ecologic, intr-un borcan de sticla, la temperatura camerei si am asteptat. 24 ore lungi… L-am strecurat conform instructiunilor si am pus kefir pentru toti. Reactiile au variat de la „ce bun este, acrisor, cum imi plce mie” (pustiul mic), la „Yuk, de ce ma obligi sa beau asta?” (pustiul mare). Intre timp, a devenit bautura preferata a copiilor mei, care de regula in afara de lapte simplu, rece si iaurt, alte lactate nu prea consuma. Doar daca le ascunda mami prea bine printre condimente si ingrediente :) Noua ne-a placut de la bun inceput. As spune ca seamana la gust cu laptele batut sau ceva intre lapte batut si iaurt. Intre timp, am realizat ca-mi place mai mult kefirul concentrat, lasat 48 de ore, apoi strecurat, cu o consistenta usor smantanoasa, un gust acrisor inconfundabil. Mmmmm. Acum am facut o pauza pentru un pahar de kefir. Revin si incep din nou sa scriu ;)
 

kefir

 
 

Ce este kefirul ?

Kefirul este o cultura probiotica deosebita, originara se pare din Muntii Caucaz, desi exista surse care ii gasesc originile in Tibet. Kefirul are  proprietati curative speciale, curata organismul, incepand cu stomacul: reface flora intestinala, indepartand bacterii rele, virusi, alte organisme periculoase. Nu va puteti inchipui cat de important este  acest pas spre o stare generala de bine.
Dereglarea florei intestinale poate fi cauzata de schimbari in alimentatie (dieta, regim), alimentatie prea bogata in proteine, lipsa fructelor si legumelor din dieta zilnica, stress, medicamente (antibiotice etc), alergii, varsta, menopauza, diverse boli, operatii etc. Cum refacem flora intestinala? Cum ne simtim mai bine?

De ce iubesc Kefirul?

Cum sa nu-l iubesc, cand este un powerfood absolut spectaculos. Am studiat subiectul pe cateva site-uri (vezi surse) si am fost impresionata. Mai jos enumar doar cateva minunatii:
♥ regleaza flora intestinala, datorita probioticelor, printre care Lactobacillus Caucasus, Acetobacter si Streptococcus
♥ contine minerale si amino acizi
♥ contine proteina completa (digerata partial, prin urmare usor de procesat de organismul uman)
♥ contine vitaminele  B 12, B 1, K, B
♥ realizeaza o curatare naturala a colonului
♥ regleaza presiunea arteriala si glicemia
♥ efecte pozitive in tratamentul diabetului
♥ regleaza nivelul colesterolului
♥ stimuleaza sistemul imunitar si rezistenta la boli
♥ s-au observat efecte pozitive in tratarea bronsitelor, tuberculozelor, astmului si alergiilor
♥ ajuta la vindecarea eczemelor, acneei, diverselor afectiuni ale pielii
♥ protejeaza sistemul urinar, rinichii si prostata
♥ previne osteoporoza si reumatismul
♥ imbunatateste activitatea ficatului, a vezicii biliare; regleaza secretia de bila
♥ regleaza digestia si metabolismul
♥ reduce balonarea
 
♥ efecte foarte bune in tratarea cancerului si miscorarea tumorilor
♥ incetineste procesul de imbatranire, avand un continut ridicat de antioxidanti
 

Cum se obtine?

Amestecam o lingura de milk kefir grains la 200-250 ml lapte, intr-un borcan de sticla, punem capacul fara a-l strange si lasam la adapost, la temperatura camerei, evitand soarele direct si caldura in exces. Dupa 24 de ore ar trebui sa fie gata kefirul in forma mai lejera, usor acrisor. Pentru un kefir mai dens, mai cremos, mai acrisor (cum imi place mie),  trebuie sa lasam kefirul 48 de ore. Punem o sita de plastic deasupra unui castron de sticla/plastic, amestecan foarte foarte usor cu o lingura de lemn/plastic, evitand zdrobirea kefir grains.

kefir (1 of 1)-7

kefir (1 of 1)-8

Cand lichidul s-a scurs, il turnam intr-o sticla. Transferam kefir grains intr-un borcan curat, turnam deasupra laptele proaspat si o luam de la capat.

kefir (1 of 1)-9

kefir (1 of 1)-10

Atentie! Kefir grains nu trebuie sa intre in contact cu metal. Trebuie sa folosim numai sticla sau plastic. Kefirul proaspat obtinut se pastreaza 1-2 zile la frigider.

kefir (1 of 1)-2

 
O alta veste minunata este ca aceste kefir grains se inmultesc. Probabil ca o lingura de kefir va creste, va creste, va tot creste, pana toti prietenii si familia vor ajunge sa produca deliciosul kefir.
 
O zi frumoasa! Sanatate!

kefir (1 of 1)-3

Surse info: www.growyouthful.com,  www.kefir-grains.org,  healthmad.com

P.S. Am primit deja intrebari „de unde pot cumpara kefir grains?”  Cred ca cel mai simplu este sa-l comandati online (de exemplu aici)