Aluat
1 kg de faina (cernuta de 2 ori)
50 g drojdie umeda
250 g zahar + 550 ml lapte + 1 lg esenta de vanilie
200 g unt topit, apoi adus la temperatura camerei (caldut)
5 galbenusuri (la temperatura camerei) + 1 lg whisky + o lingurita rasa de sare + coaja rasa a 2 portocale mari + 1 mandarina + 1 lamaie mare
Umplutura (pentru 2 cozonaci, unul cu nuca si unul cu mac)
250 g nuca (macinata, dar nu foarte marunt; eu am pus nuca intr-o punga etans, apoi am zdrobit-o /batut-o cu facaletul pana am obtinut dimensiunea pe care o doream)
8 lg crema de whisky Bailey’s Irish cream
albusul batut spuma (2 – 3 oua, depinde cat sunt de mari)
mac macinat + lapte cat sa il acopere
Pentru uns cozonacii
2-3 galbenusuri (la temperatura camerei) + lapte caldut
Incalzim laptele, zaharul si vanilia, la foc mic, amestecand pana se dizolva zaharul. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Amestecam drojdia cu cateva linguri de lapte caldut (eu am pus 3-4 linguri), putina faina (eu am pus aprox 1 lingura) si presaram cu putina faina deasupra. Aceasta este maiaua. Asezam castronelul la crescut, acoperit cu un servet curat, in loc cald, ferit de curent. Eu am pus castronelul in cuptorul incins la 50 grade C, cu usa intredeschisa. Lasam 15 minute, pana maiaua creste (eventual crapa crusta de faina).
Frecam galbenusurile cu sarea, coaja de lamaie, portocala, mandarina si 1 lg de whisky.
Punem faina intr-un castron mare, facem o gaura in centru, adaugam maiaua, laptele caldut, galbenusurile si incepem sa amestecam vreo 30 – 40 minute. Eu am pus „carligul” de aluat la Kitchen Aid si am inceput „framantarea”. Turnam incet untul topit, treptat, amestecand bine. Cu siguranta framantat manual rezultatul este la fel de bun, dar daca tot am robotul, am profitat…
Dupa 30 – 40 minute de framantat, ungem cu putin ulei frontul de lucru si mainile (prima data nu am uns mainile cu ulei si nu mai puteam desprinde aluatul de pe degete :)), luam aluatul si il „trantim” zdravan de cateva ori. Cu cat face mai mult zgomot, cu atat mai bine. Atat stiam despre cozonac: trebuie super framantat si super troznit :) Cand imi voi da seama care este rolul trantitului, am sa va spun, cert este ca nu am avut curaj sa renunt la el :) Doar ca s-au cam speriat copii. Ce-o avea mami cu aluatul?!
Punem aluatul intr-un castron (sa nu fie rece) uns cu foarte putin ulei si il acoperim cu un servet curat, apoi il punem la crescut 1 ora si jumatate, in loc caldut si ferit de curent (fara miscari bruste si sertare trantite). Eu l-am pus sa creasca tot in cuptor, la 50 de grade, cu usa intredeschisa.
Intre timp pregatim umplutura. Macinam grosier nucile, le amestecam cu crema de whisky si le punem de-o parte.
Macinam macul, il punem intr-o craticioara, turnam deasupra lapte, pana il acoperim, apoi il fierbem pana absoarbe tot laptele.
Albusurile de ou se amesteca bine cu mixerul, pana obtinem o spuma densa.
Ungem 2 tavi de cozonac cu putin ulei si le tapetam cu hartie pentru copt.
Luam aluatul crescut, il impartim in 2, apoi din nou in 2 (4 parti egale). Intindem fiecare bucata de aluat pe un front de lucru uns cu putin ulei (si mainele unse cu putin ulei), formand un dreptunghi – aproximativ :) Punem deasupra 1/4 din spuma de ou si 1/2 din nuca, intindem bine si repede, rotim aluatul, ca si cum am forma o rulada. Procedam la fel cu inca o bucata de aluat, apoi le impletim/rasucim si punem impletitura in tava pregatita.
Intindem si celelalte bucati de aluat, punem albus de ou si mac, rotim, impletim, punem in cealalta tava.
Punem tavile la crescut, tot in loc caldut si ferit de curent. 40 minute.
Batem lejer galbenusurile de ou cu putin lapte.
Incingem cuptorul la 180 grade C.
Daca ati pus cozonacii la crescut in cuptor, ca mine, atunci atentie la pasul urmator: scoatem tavile din cuptor, acoperim cozonacii cu un servet caldut si uscat, punem cuptorul la incins si incremenim, nu trantim, nu miscam, nu facem curent, nu ne plimbam pe usi. Cuptorul meu s-a incins in 5-7 minute. Daca dureaza mai mult, atunci mai bine tineti cozonacii la crescut in alt loc caldut si ferit de curent :)
Pensulam cozonacii cu amestecul de ou si lapte si-i coacem in cuptorul incins aproximativ 40 minute. Daca devin prea maronii, punem deasupra o folie de aluminiu, nefixata.
Ii lasam sa se raceasca in tava si ii mancam rapid :)
Pentru pastrarea celor 2-3 feliute care au scapat pana a doua zi, am invelit cozonacul in servet curat, apoi in punga de plastic. OK.
Pofta buna!
O adevarata saga a cozonacului! Implica pregatiri minutioase, tehnica de ultima ora si muulta muulta rabdare…
L-as manca cu cea mai mare placere…daca mi l-ar face cineva:)…
Dar sti ceva, mi a facut aproape aceasi placere sa citesc , parca as fi fost in spatele tau, in bucatarie-))
O experienta interesanta :) A durat multisor, dar a fost tare bun.
Mirosea frumos in bucataria mea, Alina, nu-i asa? :)
Te pup <3
Dupa ce am citit despre pataniile tale si stradanii,tocmai mi-am adus aminte si de patania mea de incepatoare de acum vreo 30 de ani,proaspat casatorita si nepriceputa in ale gastonomiei:)
Prima data cand am facut cozonacii,am uitat sa pun zahar la framantat si aluatul a crescut foarte mult (normal,pentru ca nu avea zahar!) dar am dres-o indulcind mai mult crema de nuca.A iesit ce a iesit,oricum nu era de aruncat.
A doua oara am respectat toti pasii,aluatul a fost perfect dar,daaar,la crema de nuca,in loc de zahar vanilat,am confundat pliculetele (erau asemanatoare)cu sarea de lamaie:))) si a trebuit sa renunt la crema si s-o inlocuiesc.Alta munca,alta distractie!
Si cum greseala-i omeneasca,eu te inteleg.Acum fac niste cozonaci…sunt specialista.Pupici si spor la munca in continuare!
Din greseli invatam :), iar unele greseli sunt atat de inocente si dragalase, mai mare dragul sa le povestim :)
Mi-a placut la nebunie sa citesc si pataniile tale <3
Sper sa "invat" cat mai multe despre cozonaci. Am facut primii pasi…
Pupici
xoxo
Delicioaso, cand credeam ca-ti iei si tu o pauza si o odihna binemeritata, hop, vii cu inca o surpriza!
M-as lasa pe mana ta oricand, cookies, cakes, cozonaci, orice faci, arata demential si au gust si miros prin monitor. Stii ce-as face acum? as lua bucatica aia de mac care a cazut langa aluat. Si as ciuguli si din umplutura de nuca. Cand sunt in zona, e bine sa ai dublu-nuca si dublu-mac, ca le mananc cu mare placere.
si… hmmm… lalele in decembrie? rasfatato! ma bucur pentru tine :*
te pup si iti doresc un Craciun Delicios :*
codruta
ok, ok, acum am vazut ca-i din aprilie :)) se explica lalelele :)
da cozonacul tot fain e :D
Draga mea Codruta, de acest Craciun am fost doar „supraveghetor” la cozonaci :) Reteta e de la Paste, dar am repetat-o :) Cand eram mica si mie tot umplutura cozonacului imi placea :) Dublu nuca, am inteles :) Te pup cu drag. Craciun fericit si delicios!