1 aluat de placinta – reteta lui Jamie – usor, perfect, rapid (reteta mai jos)
2 mere, curatate de coaja si seminte, taiate marunt
500 g dovleac, fara coaja si seminte, taiat marunt
50 g unt nesarat
100 g zahar pudra 1/2 lgt ghimbir (praf)
2 lgt scortisoara (praf)
1/2 lgt allspice (optional)
1 ou mare, ecologic
5 linguri de nuci, taiate marunt
zahar pudra si scortisoara pentru pudrat placinta
Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge vasul de placinta cu putin unt. Se imparte aluatul de placinta in 2 jumatati. O bucata de aluat se intinde bine cu un sucitor, pana are aprox 0,5 mm grosime si se pune ca baza in vasul pentru placinta, ridicand aluatul pe peretii laterali. Se taie marginile utilizand un cutit ascutit, astfel incat sa acopere laturile.
Se pune intr-un vas, la foc mic, untul si zaharul pudra si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga dovleacul, merele, scortisoara, allspice si ghimbirul, se amesteca bine, se fierb la foc redus, cu capac, 15-20 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga nucile si se amesteca bine. Se scurg merele si dovleacul, se transfera in vasul de placinta, peste aluat, apoi se toarna lichidul.
Se pensuleaza marginile foii de aluat cu ou batut. Se intinde a doua foaie de aluat, cu sucitorul, tot la aprox 0,5 mm si se acopera vasul de placinta cu foaia proaspat intinsa. Se taie marginile astfel incat sa se suprapuna cu prima foaie. Se preseaza marginile pentru a se lipi bine cele 2 foi de aluat. Se pensuleaza aluatul de la suprafata cu oul batut, se pudreaza cu zahar si scortisoara, apoi se cresteaza in forma de soare, cu un cutit foarte ascutit.
Se pune placinta in cuptorul incins, aprox 60 minute.
Aluatul de placinta – reteta lui Jamie
500 g faina, cernuta
100 g zahar pudra, cernut
250 g unt foarte rece, taiat cubulete
coaja 1 lamaie
2 oua mari, ecologice
4-5-6 linguri de lapte – dupa ochi (din pacate in cartea tradusa in romana scria o cescuta)
Eu am folosit pentru amestecat robotul meu „minune” Kitchen Aid. Poate de aceea mi s-a parut atat de simplu…Ei, nu cred… Cu siguranta este un aluat usor de realizat, mai ales ca nu trebuie framantat foarte mult :) Faina, untul si zaharul se amesteca 20-30 de secunde in robot. Se adauga coaja de lamaie si se mai amesteca 5 secunde. Se adauga ouale si laptele, amestecand putin, pana devine omogen. Se compacteaza aluatul, cu mainile, fara a framanata, se aplatizeaza usor si se infasoara in folie de plastic, apoi se pune la frigider cel putin 30 minute.
Secretul: nu amestecati in exces!!!
Arata chiar grozav!!
Am doua intrebari : de unde cumpar vasul superb-),ce inseamna all spice si ce fac daca nu am ghimbir praf? Uite ca pe parcurs s-au facut trei…
Si eu las orice prajitura la o parte pentru dovleac -), uite inca o preferinta comuna…
O zi senina,
Alina
Vasul m-a „inspirat” si pe mine! E atat de dragut:) O incantare sa faci placinta in el… OK, s-o luam pe rand:
1. vasul este de la Kitchen shop; in Bucuresti sunt in Carrefour, dar vand si on-line: (ceramica E. Henry)
2. daca nu ai ghimbir praf sau all spice, poti sa folosesti numai scortisoara. Sau faci putin sirop de ginger (apa fiarta, zahar pudra si ginger proaspat, ras, fiert bine, pana scade si devine lipicios) si pui 1 lg de sirop.
3. Allspice: explicatii la http://en.wikipedia.org/wiki/Allspice. Eu am cumparat de la metro acum vreun an, se numea Piper de Jamaica (era scumpicel, 100 ron o punga, dar mare).
Mie imi place la nebunie dovleacul si am venit cu mirodeniile de pe unde am fost plecati, gandindu-ma la placinta :) In orice ca, scortisoara este suficienta pentru a iesi minunata placinta :)
Si mi-am adus aminte de 4 :) La postul cu muntii Dolomiti – Stele Michelin, Razvan mi-a scris ca a cumparat Kitchen Aid din Cluj. Nu stiam ca este si in Romania, dar este foarte utila info. Daca mai e de actualitate…
O seara minunata si duuuulce!
Iti multumesc pentru toate explicatiile, singura problema cu seara minunata si dulce este ca va trebui sa astepte pana intru in posesia ‘uneltelor’ necesare, daca nu improvizez ceva, am planuit sa invit cateva prietene , de final de sezon in gradina…
I-am raspuns si lui Razvan cu multumirile de rigoare!
Am raspuns la mesajul anterior (la Dolomiti), il rescriu aici. :)
Cand am vazut prima data un Kitchen Aid rosu in USA, a fost love at first sight. Initial a fost decorativ:) Incet, incet, am reusit sa-l integrez in viata mea. Daca nu descopeream cartile lui Jamie, poate tot decorativ era :) :) :)
Daca mergi in USA trebuie sa iei allspice, vanilla din Hawai si neaparat mixul lor de mirodenii pentru placinta cu mere… Nu exista ceva mai bun :)
PS. O intalnire cu prietenele, in gradina, in ultimele zile de toamna frumoasa… Minunat :)