Avand 2 copii, de 10 si 6 ani, am tot organizat petreceri pentru zilele de nastere. Am avut petrecerea piratilor, bowling party, Karaoke party, superheroes party… Fiind baieti, nu am organizat balerina party sau pricess party, insa am participat la multe pink party pentru fetite. Voi scrie numai despre partea copii a unui kids party. Daca aveti si invitati adulti, sigur puteti pregati rapid ceva din meniul Delicioasei (somon la cuptor, pui la cuptor (puteti pune 3-4 pui), salata de creveti cu lamaie, insalata caprese, etc).

Tema petrecerii

Ei bine, nu degeaba am ales noi Super hero party… Mai precis Spiderman party. Din nefericire, acum 3 ani, cel care era imbracat in Spiderman era cam timid, astfel incat copiii i s-au urcat in cap, incercand cu disperare sa-i scoata masca. De aceea, asigurati-va ca aveti referinte despre personaje/actori si firmele care se ocupa de acest subiect. Tema pe care o alegeti trebuie sa fie legata de preferintele copiilor. Daca vorbim de „trends”, la moda sunt petrecerile cu „Sportacus si Stefania”, dar trebuie rezervat cu mult timp inainte… Prea multi fani.

Organizare

Intocmiti o lista cu persoanele pe care doriti sa le invitati  si incepeti…Completati lista cu persoanele pe care le contactati, apoi cu cei care confirma. Ganditi-va ce meniu veti avea, ce jocuri vor juca, cum puteti modifica spatiul astfel incat copii sa se joace in siguranta (fara bibelouri, vaze pretentioase, obiecte fragile, obiecte ascutite, etc). Stabiliti limite de acces, daca nu doriti sa fie toata casa „campul de lupta”. Cumparati seturi decorative si „distractive” in ton cu tema petrecerii (sepcute, baloane, etc). Implicati si copiii in planificare.

Ce pot face copiii?

  • pot colora invitatii
  • pot decupa/colora litere pentru bannere „la multi ani” / „Happy birthday”
  • pot pregati pungutele cu cadouri pentru  micutii participanti la petrecere
  • pot colora carduri „Multumesc” / „Thank you”
  • pot decora diplome pentru castigatorii concursurilor /jocurilor pe care le planificati

Puteti accesa diverse site-uri pentru a putea crea pe computer invitatii personalizate. Unele sunt special concepute pentru a putea fi colorate de copii. Nu uitati sa mentionati pe invitatii si ora la care se termina petrecerea … Asta daca nu vreti sa aveti casa plina de copii pana tarziu:). Imprimati Diplomele personalizate pentru jocuri.

Meniu

Cuvant cheie: simplu. In general copiii nu prea mananca la petreceri, sau mananca foarte repede, pentru ca vor sa se joace. Pastrati meniul cat mai simplu si micutii vor manca. Pentru farfurii/pahare, aveti 2 optiuni: fie utilizati farfurii de ceramica si pahare din sticla foarte colorate, chiar diferite, fie pariati pe seturi din carton sau plastic, in ton cu tema petrecerii. Nu este usoara alegerea, insa daca ne gandim la siguranta, parca am evita sticla si ceramica.

  • pasta alla Napoletana, insa nu spaghetti, ci penne sau farfale/fluturasi
  • mini milanese (mini snitele din pui)
  • mini club sanwich (felii de paine – toast, taiate in 4, unse cu crema de branza, o frunza de salata verde, sunca/muchi file, o felie de castravete, eventual o rondela de ou)
  • mini sandwichuri tartinate cu branza cu smantana si somon afumat
  • chipsuri (exista variante naturale, fara sare; puteti pregati propriile chipsuri, din cartofi dulci)
  • popcorn cu unt /branza (evitati popcorn cu sare)

Desert

  • cupcakes glazurate, cu bombonele deasupra
  • salate de fructe sau frigarui cu capsuni trase in ciocolata
  • brownies
  • tort (ascuns bine, pana in momentul in care doriti sa sufle in lumanari)

Bauturi:

  • apa plata
  • suc de mere
  • suc de portocale
  • in general, eu evit bauturile cu cafeina pentru copii

Distractia

  • Personaje, magicieni, clowni: Pentru „distractia” petrecerii, noi am apelat la BluParty.  Personajele au fost foarte dragute, active, au tinut copiii ocupati pictandu-i pe fata, organizand jocuri, etc. Magicianul a fost super distractiv. Nu a fost un simplu spectacol de magie, sec. A stiut sa-i atraga pe copii, a facut greseli intentionat, pentru a le capta atentia, astfel incat 30 minute, toti copiii, mari si mici, au fost complet acaparati.
  • Foi pentru colorat, puzzle, lego/duplo, etc
  • Jocuri pentru exterior/curte: volei, mingea frige, ratele si vanatorii, etc
  • Jocuri gonflabile (se pot inchiria tot felul de jocuri de acest fel, pentru exterior: corabii pirati, tobogane, piscine cu bile, etc).
  • Jocuri care sa-i tina „ocupati” pe copii (cateva exemple; nu uitati sa le oferiti diplome castigatorilor):
  1. Scaunele muzicale: Daca 10 copii participa la joc, se aseaza in cerc 9 scaunele. Cand se porneste muzica, copii se rotesc in jurul scaunelelor. Cand se opreste brusc muzica, copiii trebuie sa se aseze pe scaun. Copilul care a ramas in picioare, iese din joc. Se scoate din cerc un scaun si se repeta pasii, pana cand raman doar 2 jucatori si un singur scaun. Castiga copilul care reuseste sa se aseze. Yuppi!
  2. Mumiile: se fac echipe de cate 2 copii: unul va fi imbracat in hartie igienica de catre celalalt. Acesta din urma este legat la ochi. In 60-120 de secunde trebuie sa-l transforme in „mumie” pe partener, imbracandu-l in totalitate in hartie igienica. Echipele lucreaza in paralel. Castiga echipa care „creeaza cea mai reala mumie”.
  3. Decorare cup cakes: faceti cup cakes in avans, glazura proaspata o asezati intr-un castron, cu mai multe lingurite. Castronele cu tot felul de bombonele mici. Copiii adora sa-si puna singuri glazura, apoi sa decoreze cu bombonele si sa manance… Va fi super distractie
  4. Statuile muzicale: cat timp muzica este on, copiii trebuie sa danseze, sa sara, sa topaie, dar cand se opreste brusc muzica, trebuie sa stea nemiscati.  Primul care se misca  sau care nu se opreste, iese din joc. Castiga cel care ramane ultimul nemiscat.
  5. Poker face: Organizati 2 echipe egale, lasati-i sa-si aleaga numele (mere si pere, printese si cavaleri, etc).  Se da drumul la muzica. Copiii danseaza. Cand se opreste brusc muzica, se striga numele unei echipe si cei strigati trebuie sa-i faca pe ceilalti sa rada/sa se miste/sa mustaceasca, etc (cateva minute). Mai simplu: sa nu stea seriosi. Daca un membru al echipei face „miscarea gresita”, echipa este punctata. Se repeta de cateva ori. Castiga echipa cu cel mai mic scor.

Tortul

Tortul trebuie sa fie favoritul sarbatoritului/sarbatoritei. Poate fi un tort de casa, ciocolata, sarlota, tort din mini brownies asezate ca un castel, cu lumanari mici in fiecare din ele. Noi am comandat tortul la cofetaria de la parterul Hotelului Howard Johnson. A fost absolut delicios. All time favorites: tortul cu ciocolata si tortul cu crema de ciocolata alba si zmeura…. Yummi

La final

La plecarea copiilor, ar fi frumos sa le dati un mic cadou de multumire pentru participare. Puteti realiza cadouri impreuna cu copilul dvs (desene, carduri de multumire, etc), alaturi de  o mica atentie (biscuiti sau ciocolata, un ou Kinder, eventual, o carte de colorat si cateva creionase, o revista petnru copii, etc)… Nu este obligatoriu, insa micutii participanti vor fi foarte fericiti.

Petrecere frumoasa,

Cu drag,

Delicioasa